„Има такъв народ“ е първа политическа сила, според „Галъп“

Българите одобряват американските санкции по закона „Магнитски“ срещу Васил Божков, Делян Пеевски и кадри на ГЕРБ и ВМРО

„Има такъв народ“ е първа политическа сила, според „Галъп“

Снимка: bTV/Стопкадър

10578 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Партията на Слави Трифонов вече е изпреварила формацията на Бойко Борисов, показва последното проучване на „Галъп“, направено по поръчка на БНР. Според данните, ако изборите са днес, „Има такъв народ“ ще бъде подкрепен от 21.2% от хората, които са заявили, че ще гласуват. ГЕРБ-СДС изостава с 21%, което се случва за първи път досега.

Социологията е категорична, че в следващото народно събрание отново биха влезли шест политически партии, като „патриотите“ отново остават извън Народното събрание, макар и обединени (ВМРО, НФСБ и „Воля“).

„Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11 юни) е след санкциите „Магнитски“, но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Всъщност, оказва се, българите одобряват американските санкции по глобалния закон „Магнитски“, които са насочени срещу Делян Пеевски, Васил Божков и кадри на ГЕРБ и ВМРО. Проучването показва, че 49.2% одобряват мерките, а 31.6% не.

Първата оценка за служебното правителство е позитивна – 58% казват, че го одобряват, а 33.2% – не го одобряват. Отношението към отминалото управление на ГЕРБ е сдържано и по-скоро негативно. 7.1% смятат, че то е напълно успешно, 19.8% – по-скоро успешно, 22% – нито успешно, нито неуспешно, 22,8% – по-скоро неуспешно, а 26.9% – напълно неуспешно.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (890 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 14-16.06.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души.

Подкрепи Economic.bg