Зукърбърг загуби $16.8 млрд. за минути

Разочароващи резултати на Facebook доведоха до 20% спад на акциите

Зукърбърг загуби $16.8 млрд. за минути

Снимка: Facebook профил

2159 ~ 2 мин. четене
Марк Зукърбърг плаща цената на разочарованието на потребителите от Facebook. Основателят на социалната мрежа загуби за минути 16.8 млрд. долара от личното си богатство. В края на американската борсова търговия в сряда акциите на компанията се понижиха с повече от 20% след разочароващите финансови резултати.

Ако цената се задържи и днес, Зукърбърг ще падне от третото място, което заема сега в Индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires до шесто място, съобщи Блумбърг.

Също така Зукърбърг е изтрил натрупаното богатство от 13,7 млрд. долара за тази година и вече разполага "само" с със 70 млрд. долара нетно състояние.

Приходите за второто тримесечие и средните дневни посетители са по-малко от прогнозите на анализаторите, се казва в изявление на компанията от Менло Парк, Калифорния. Приходите са се увеличили с 42% до 13.2 млрд. долара, което е под прогнозите на Уолстрийт за 13.3 млрд. долара.

Компанията пострада от новите закони за защита на личните данни в Европа, преразглежда своите политики по отношение на съдържанието и неприкосновеността на личния живот.

След спада на акциите в сряда Facebook изгуби 130 млрд. долара от пазарната си капитализация. Реализираният спад на книжата е 24% до под 170 долара за акция.

Освен по-ниските резултати от прогнозираните, социалната мрежа предупреди и за забавяне на ръста на приходите, тъй като смята да се фокусира именно върху поверителността на данните на своите потребители.

През тримесечието социалната мрежа е добавила 22 млн. активни дневни потребители в глобален мащаб. Това представлява забавяне спрямо 41-те милиона ежедневни потребители, добавени през същото тримесечие на миналата година, допълва CNN.

Зукърбърг обяви в профила си в социалната мрежа, че над 2.5 млрд. души използват поне едно от приложенията на компанията всеки месец.
Подкрепи Economic.bg