АПИ стартира проект за преместването на архитектурните обекти от „Струма“

Така строителството на магистралата може да продължи

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще стартира процедура за изготвянето на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на магистрала „Струма“ край Покровник, които имат експозиционна стойност. 

Това е възможно след като агенцията получи от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности указание, с което се предписва преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква в проучения участък. 

На място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.След като проектът за консервация и реставрация бъде готов той ще бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство и положително становище ще трябва да даде и Министерството на културата. Строителството на Лот 3.1 от автомагистрала „Струма”, в участъка на археологическия обект, ще продължи след приемането на тези дейности от компетентните институции.

Според кмета на Благоевград предстои изграждане на инфраструктура, която ще позволи обектите край Покровник да се превърнат в туристическа забележителност. За целта ще е необходимо да се изградят два подхода – откъм новата отсечка на магистралата и откъм с. Покровник.

„Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо”, каза във вторник председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Струма | АПИ | строеж | разкопки | археологически находки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини