Аврамова: Винетки ще могат да се купуват от 2000 банкомата

Тя обеща перфектна система до края на януари и добави, че ако оставката ѝ бъде поискана ще я подаде

16:35 05.01.2019

Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата, така че и от тях да може да се купува винетка. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова на извънредна пресконференция днес по темата.

Поетапно ще се продават винетки и на касите на Easy Pay, а от следващата седмица поетапно започва продажбата в големите вериги бензиностанции, както и в „Български пощи“, добави министърът и допълни, че до неделя ще има монтирани автомати за самотаксуване на 13 гранични пункта в страната.

„Системата за електронно таксуване работи, подчертавам работи“, категорична е Аврамова. По думите ѝ всички проблеми в системата са били отстранени от фирмата-изпълнител „Капш“.

Тя обаче вероятно ще бъде санкционирана, тъй като съгласно графика на АПИ и „Капш“ апаратите за самотаксуване е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 г., а все още не са. Има процентни неустойки за забавяния по договора с фирмата-изпълнител и след анализ ще стане ясно колко санкция ще трябва да плати тя, обясни още министърът.

По повод исканите от БСП оставки на министри тя обясни, че в ГЕРБ проблем с оставките няма и това е доказано. „Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам“, каза още Аврамова. По думите ѝ проблем с оставките имат в другите политически партии, а в ГЕРБ всеки носел оставката в джоба си.

Тя обясни, че големият бум в закупуването на винетки се очаква в края на януари и дотогава системата ще работи перфектно. „Нашата работа е да продължим да надграждаме системата“, каза Аврамова.

Електронните винетки продадени от началото на 2019 г. са 73 хил. за над 5 млн. лв. и в сравнение със същия период на миналата година събраните приходи са същите и загуба на средства няма, обясни още тя.

„Искам да успокоя всички граждани, заплатили на два или повече пъти за винетка, че всички пари ще бъдат възстановени“, коментира Аврамова и добави, че засегнатите трябва да подадат документи в АПИ и да докажат за допълнителните плащания за винетки.

Тя добави още, че специалистите са открити незаконен софтуер за генериране на квитанции за закупуване на електронни винетки. По думите ѝ няма успешни опити за фалшифициране на винетка и гражданите могат да бъдат спокойни, че системата е сигурна.

„Това е изцяло нова електронна система, която ние ще въведем и ще доведем състояние на перфектност“, категорична бе Аврамова. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: винетки | система | атаки | проблем | електронни винетки | терминали | банкомати | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ