Чиновниците от европредседателството могат да сменят ведомството без конкурс

Ресорното министерство, ръководено от Лиляна Павлова, ще бъде закрито в края на тази година

Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова също ще трябва да си търси нова работа
Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова също ще трябва да си търси нова работа
Снимка: Economic.bg/ Архив
От началото на следващата година 70-те служители в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС или ще трябва да напуснат държавната администрация, или да приемат ново назначение в друго ведомство. Това става ясно от постановлението за закриването на съществувалото година и половина министерство, публикувано за обществено обсъждане.

Прехвърлянето на чиновниците по други държавни структури може да стане по чл. 81а от Закона за държавния служител. Текстът предвижда преназначаването да стане без провеждане на конкурс за длъжността, ако кандидатът отговаря на условията да я заеме.

Там е записано също, че за да бъде назначен без конкурс даден държавен служител в друга държавна институция, трябва да му е изтекъл едногодишният изпитателен срок.

Постановлението за ликвидацията на Министерството за европредседателството предвижда също да се опишат имотите и движимите вещи на институцията, след което държавата да се разпорежда с тях, а архивът документи да бъде предаден на Националния архивен фонд.

Ведомството, начело на което през май 2017 г. застана Лиляна Павлова, имаше ангажимент да подготви и да проведе успешно 6-месечното председателство на Съвета на ЕС, което приключи на 30 юни 2018 г. След това правителството обяви, че съществуването му ще се удължи с още 6 месеца, за да завърши и австрийското председателство.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | европредседателство | министерство за европредседателството | Председателство на Съвета на ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини