Гана приветства първия AI център на Google в Африка

Компанията вече има офиси на континента, но това ще е първият ѝ по рода си центъра там

Снимка: БТА
Технологичният гигант Google Обяви, че ще отвори изследователски център по изкуствен интелект (AI) в Африка. Това ще е първият такъв обект на компанията на този континент, пише CNBC. Той ще бъде изграден в Акра, Гана, по-късно през тази година, става ясно още от публикация в блога на компанията. 

От Google се ангажират да си сътрудничат с местните университети и изследователски центрове, както и да работят съвместно с политическите лидери за разгръщането на потенциала на AI на континента. 

Ставайки домакин на новия R&D център на Google, Акра се присъединява към градове като Париж, Токио и Ню Йорк, където също има звена на компанията, специализирани в разработването на технологии с изкуствен интелект. 

Това е първият по рода си обект на гиганта в Африка, но не и единственият. През последното десетилетие Google е отворила няколко офиса на континента. Компанията поддържа и програма за обучения по цифрови умения, която има потенциала да помогне на 10 млн. африканци. Активна е и инициативата Launchpad Accelerator Africa, която подкрепя около 100 000 разработчици и над 60 технологични стартиращи компании в Африка. 

Освен Акра, и други африкански градове вече придобиват значение на технологични хъбове. Сред тях са етиопската столица Адис Абеба и руандската Пол Кагаме. Междувременно Кения бе избрана от основателя на Microsoft Бил Гейтс за място, където да пусне първо своята платформа за цифрови плащания M-Pesa. 

Сегашният избор на Google пада върху Гана вероятно заради фактори като качеството на образователната система и относителната политическа стабилност. За сравнение съседна Нигерия, която иначе е голяма и перспективна икономика, е по-податлива на граждански безредици, отбелязват анализатори.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Африка | Научни изследвания | център | изкуствен интелект | AI

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини