Германия обмисля да забрани Huawei в бъдещите си 5G мрежи

Позицията на правителството претърпя обрат за няколко месеца

Снимка: Pexels
Германското правителство обмисля да въведе по-строги изисквания за сигурност и различни други начини как да ограничи или изключи използването оборудване на Huawei при изграждането на бъдещите мобилни мрежи от ново 5G поколение. Информацията съобщава местният в-к Handelsblatt, цитиран от Reuters.

Изданието се позовава на свои източници от правителството, които са казали, че в момента текат активни дискусии за определянето на стандарти за сигурност. Налице е тезата, че Huawei не може да ги покрие и заради това е вероятно марката да бъде блокирана. Промяна се очаква да претърпи и законът за далекосъобщенията в Германия. 

Сегашните настроения са контрастни на позицията на германското правителство от октомври, когато то каза на депутатите, че не вижда правни основания да изключи китайския доставчик от предстоящите търгове за 5G. Тогава темата бе подхваната заради първите по-солидни опити на Вашингтон да атакува Huawei. Днес обаче лобито като че ли е много по-силно. 

Месеци наред вече се тиражира тезата, че китайският производител помага на Пекин да шпионира западните правителства чрез нейното телекомуникационно оборудване. Казусът се изостря значително на фона на предстоящото изграждане на мрежите от ново поколение, а киберсигурността става все по-важна в световен мащаб.

Според американците оборудването на Huawei крие „задни вратички“, позволяващи на китайските власти да извършват нерегламентирано следене. 

Германският Deutsche Telekom обяви през декември, че ще преразгледа стратегията си за избор на доставчици, а френският Orange заяви, че няма да наема китайската фирма за изграждане на 5G мрежата си в страната. Техните реакции дойдоха, след като крути мерки първо взе Австралия, последвана от Нова Зеландия и Япония. 

Междувременно от Huawei настояват, че опасенията са неоснователни и почиват на пропаганда, без да са защитени от доказателства. 

Въпреки това американската страна не само не спира, а засилва опитите си да ограничи китайската експанзия. Напрежението ескалира в края на миналата година, когато по искане на САЩ в Канада бе арестуван главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на гиганта. Впоследствие тя бе пусната под гаранция, но все още я грози екстрадиция в Щатите. 

Миналата седмица пък полското контраразузнаване арестува местния директор по продажбите на Huawei, който бе обвинен в шпионаж. Не закъсня и уволнението му от компанията, което според някои може да се смята за потвърждение за дейността му. 

Задълбочаващата се криза в международен план провокира и основателя на Huawei Рен Женгфей да наруши дългогодишното си мълчание и да се появи пред медиите, за да опровергае нападките. Той призна, че е привърженик на комунистическата партия и обича страната си, но никога не би направил нещо, което да навреди на друга държава по света. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | 5G | Huawei | шпионаж | 5G мрежи | Хуауей | телекомуникационно оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини