Контраразузнаването в Полша арестува директор на Huawei

Той е обвинен в шпионаж, а заедно с него е задържан и бивш агент по сигурността

Снимка: БТА
Полската агенция за контраразузнаване е арестувала служител на китайския технологичен гигант Huawei заради обвинения в шпионаж, предава CNBC. 

Според полската телевизия „Telewizja Polska“ във вторник са били задържани директорът по продажби на Huawei в страната, чието име не се споменава, и бивш агент в сферата на сигурността. Според информация първият е китайски гражданин, а вторият полски и доскоро е работел за тамошния телеком Orange Polska. 

Офисите на Huawei и френската телекомуникационна компания Orange също са били претърсени, като от там са иззети документи от Агенцията за вътрешна сигурност. 

Говорител на Huawei заяви, че компанията, която през 2018 г. изпревари Apple и стана вторият най-голям производител на смартфони в света, е наясно със ситуацията. „Засега нямаме коментар“, добавя той. 

„Huawei спазва всички приложими закони и разпоредби в страните, в които работи, и изискваме от всеки служител да ги спазва”, се казва още в изявлението. 

Orange и Агенцията за вътрешна сигурност на Полша не са били на разположение за коментари.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Полша | арест | Huawei | телекомуникации | Orange | арестуван служител на Хуауей