Китай призова света да спре с „измислиците“ за Huawei

Позицията идва след втори арест на служител на китайската компания

Снимка: БТА
Китай призова останалите страни по света да сложат край на „измислиците“ за Huawei, предава Reuters в понеделник. Стъпката идва, след като миналата седмица в Полша бе арестуван мистния директор по продажби на китайската компания по обвинение в шпионаж. 

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, а сега – на фона на предстоящото внедряване на 5G мрежите от следващо поколение, компанията е изправена пред широка кампания, уличаваща нея и устройствата ѝ в служба на китайските власти. Пропагандата бе поведена от САЩ и подета от редица западни страни, които една по една започнаха да забраняват оборудването на Huawei, което по техни думи се използва за шпионаж. 

Досега няма публични доказателства за твърденията, а самата корпорация многократно е отричала обвиненията с настояването тези, които я сочат с пръст, да предоставят такива. Това засега не се случва, но марката вече е забранена на места като САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Япония, а на много други е частично ограничена или властите все още обмислят как да процедират. 

На фона на тези спекулации се случи и задържането на полския директор по продажби на Huawei, обвинен именно в шпионаж. Впоследствие той бе уволнен от компанията. Заедно с него бе арестуван и служител на местния телеком Orange Polska. 

Припомняме, че през декември в Канада пък бе задържан финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на китайския гигант. Тогава това се случи по искане на американските власти, които настояваха за екстрадирането ѝ в Съединените щати. 

Що се отнася до Полша, използването на продукти на Huawei може да бъде преразгледано от държавните органи, става ясно от думите на служител по киберсигурност. 

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг, отговаряйки на въпрос по време на брифинг в Пекин, заяви, че Китай се надява полската страна да работи за създаването на взаимно доверие и запазване на отношенията. По нейни думи „някои хора“ се опитват да използват неоснователни обвинения свързани със заплахи около сигурността, за да „потискат и ограничат развитието на китайските технологични компании в чужбина“.

„Призоваваме съответните страни да преустановят неоснователните измислици и необосновани ограничения срещу Huawei и други китайски компании и да създадат справедлива, добра и справедлива среда за взаимно инвестиране и нормално взаимно сътрудничество“, каза още Хуа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Huawei | пропаганда | 5G мрежи | забрана на Huawei | Хуауей | китайски производител на смартфони | телелкомуникационно оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини