Кубинският парламент одобри ново правителство и вече обсъжда нова конституция

Новият основен закон ще запази комунистическата партия като единствена политическа сила

Снимка: БТА
08:51 22.07.2018
Кубинският парламент одобри вчера кабинета, назначен от новия президент Мигел Диас-Канел, в който постовете си запазват повечето министри от правителството на Раул Кастро, с изключение на ключовия пост на икономическите реформи, пише Associated Press.

Освен това Националното събрание прие за обсъждане предложената реформа на конституцията от 1976 г., която ще признае частната собственост кубинското общество, ще учреди поста премиер наред с президента, ще ограничи правото да се заема върховния държавен пост до два петгодишни мандата, ще легализира еднополовите бракове, но ще запази ролята на комунистическата партия като единствена политическа сила. До края на годината проектът ще бъде поставен на национален референдум, преди да се върне в парламента за окончателно утвърждаване.

Новият Министерски съвет има 34-ма членове. Постовете си на заместник-председатели (вицепрезиденти) запазват участниците в революцията от 1959 г., 86-годишният Рамиро Валдес и 76-годишният ген. Улисес Росалес дел Торо, както и Рикардо Кабрисас Руис. Министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната, външната търговия и финансите остават същите.

Главната промяна, която отбелязват наблюдателите, е отсъствието на Марино Мурильо, който отговаряше за икономиката, и който помагаше на Раул Кастро в течение на десетилетие за въвеждането на частната инициатива в социалистическото стопанство. Новият министър на икономиката и планирането се казва Алехандро Хил.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | парламент | Конституция | Куба | промяна на кубинската конституция | реформи в Куба

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ