Newmont и Goldcorp се обединяват в най-голямата златодобивна компания

Това е втората толкова значима сделка в сектора, след като Barrick Gold се съгласи да купи Randgold Resources през септември

Щатската Newmont Mining обяви в понеделник, че ще придобие по-малкия си конкурент – канадската Goldcorp, в сделка на стойност 10 млрд. долара. След нейното финализиран на пазара ще се появи нов най-голям производител на злато в света, пише Reuters.

Това е втората толкова значима сделка в сектора, след като Barrick Gold се съгласи да купи Randgold Resources през септември 2018 г.

Според условията на сделката Newmont ще предложи 0.3280 акции плюс 2 цента за всяка акция на Goldcorp. Това прави 11.46 долара на акция, което е премия от около 18% спрямо цената на затваряне на Goldcorp в петък.

През последните месеци златодобивната индустрия бе подложена на „обстрел“ от страна на инвеститорите, които смятат, че компаниите в сектора управляват лошо капитала си. Това, съчетано с намаляващите златни резерви и по-високи разходи за добив, накараха минните компании да се насочат към повишаване на ефективността на разходите.

Очаква се обединената компания да произвежда 6-7 млн. унции злато през следващите десет години. През 2017 г. Newmont произведе 5.3 млн. унции злато, докато Goldcorp доби 2.6 млн. унции.

Резервите и ресурсите на обединената компания ще представляват най-големите в сектора на златодобива и ще бъдат разположени в благоприятни юрисдикции в Северна и Южна Америка, Австралия и Гана.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: златодобив | Нюмонт | Голдкорп | добив на злато

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини