Nokia съкращава 350 работни места във Финландия

Компанията има близо 6000 служители

Снимка: Nokia
Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia съкращава 350 работни места във Финландия като част от плановете си за икономии на стойност 700 милиона евро до следващата година.

"Планираните промени са крайно необходими за гарантиране на дългосрочната конкурентоспособност на Nokia," каза Томи Уито, ръководител на финландските операции на компанията, в изявление във вторник.

В момента Nokia има около 6000 служители във Финландия.

Мрежовата индустрия - доминирана от Nokia, шведската Ericsson и китайската Huawei - пострада в годините на забавяне на търсенето на съществуващите 4G мрежи и нарастващите съмнения на инвеститорите относно времевите хоризонти на бъдещите 5G търговски мрежи.

Nokia и Ericsson евентуално биха могли да се възползват от ограничаването на китайската Huawei от САЩ и някои от нейните съюзници, но досега ефектът не е усетен, коментира CNBC.

"Първоначалното развитие на нашия 5G бизнес е силно и ние ще увеличим инвестициите си в тази критична технология," каза Уито.

Nokia обяви най-новия си план за намаляване на разходите през октомври, без да обясни влиянието върху работните места. Също така все още предстои компанията да приключи програмата за съкращаване на разходите от 1,2 милиарда евро, стартирана след придобиването през 2016 г. на френско-американския Alcatel-Lucent.

Акциите на компанията спаднаха с 0.7% след обявяването на новината за съкращенията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | Финландия | работници | Nokia | мрежи | телекомуникации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини