Новото напрежение Турция-САЩ дни поред понижава лирата

През идните реториката между двете държави ще определя курса на валутата, но на 16 януари водещо ще е заседанието на турската централна банка

Снимка: БТА
17:31 09.01.2019
От няколко дни турската лира поевтинява спрямо долара и еврото. Причината е възобновеното напрежение между Турция и САЩ – този път заради Сирия. Въпреки че към 17:30 ч. българско време турската валута беше леко поскъпнала спрямо американската, през дните преди това е отчетено сериозно понижение, а спрямо еврото то продължава.Отношенията между Анкара и Вашингтон са отново обтегнати, след като Доналд Тръмп обяви, че американските военнослужещи ще се оттеглят от Сирия, но като условие да се случи това той поиска от Турция да гарантира сигурността на сирийските кюрди. Те се бориха заедно със САЩ срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, но турското правителство смята за такава групировка и самите кюрди. Реалната причина за негативното отношение на Анкара към кюрдите е фактът, че кюрдското мнозинство в Турция, което населява предимно югоизточната част на страната, граничеща със Сирия, Ирак и Иран, отдавна настоява да стане самостоятелен народ със собствена държава.

Вчера турският съветник по национална сигурност към Белия дом Джон Болтън посети Анкара, за да призове турското правителство да не обстрелва кюрдските бойци. Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна обаче направи обръщение пред турския парламент, че Анкара, която е разположила войски по южната си граница, е готова да започне офанзива в Северна Сирия, за да даде „необходим урок“ на кюрдските бойци.

Изострящата се реторика между САЩ и Турция плаши инвеститорите, тъй като в миналото заради спора за задържания от Анкара американски пастор Андрю Брънсън двете държави се заплашиха взаимно да си наложат високи мита върху редица вносни суровини и стоки. Освен това голяма част от турския външен дълг е деноминиран в долари, което дава на Вашингтон важен лост за влияние върху икономиката на югоизточната ни съседка.

Именно затова курсът на лирата през следващите дни ще зависи предимно от реториката на американския и турски президенти. Също така обаче на 16 януари предстои заседание на турската централна банка, която ще реши да повиши, понижи или задържи нивото на лихвите в страната. Засега основният лихвен процент е 24%, но може да се очаква той да бъде намален. През декември анализаторите аргументираха очакванията си за понижение на лихвите с това, че централната банка в изявлението си от последния месец на 2018 г. смекчи тона си относно воденето на строга валутна политика.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Турция | Сирия | Доналд Тръмп | Реджеп Ердоган | турска лира | кюрди | курс на турската лира | валутна криза в Турция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини