Опасенията за световната икономика пратиха индексите на червено

Данните за новите работни места и за безработицата в САЩ може да доведат до засилена волатилност на пазарите

Снимка: БТА
Вторият ден на търговия за американските фондови борси донесе нова вълна от силни понижения за водещите индекси. Опасенията от забавяне на икономическия ръст през 2019 г. натежаха на Wall Street, а в допълнителен катализатор за слабите резултати се превърнаха песимистичните прогнози на Apple за продажбите през първото тримесечие на годината. В резултат индустриалният Dow Jones потъна с над 660 пункта, а акциите на Apple очаквано записаха най-големи загуби от близо 10%. Широкият измерител S&P 500 се раздели с 2.48% от стойността си, докато технологичният NASDAQ финишира с изоставане от 3%.

Европейските пазари също приключиха деня на червена територия, като почти всички сектори записаха понижения, с изключение на хранителния и телекомуникационния. Паневропейският индекс Stoxx600 се раздели с близо процент, а немският DAX и френският САС – със съответно 1.55% и 1.66%. На пазарите за суровини щатският петрол поскъпна с малко над процент на фона на очакванията за намаляване на добива в Саудитска Арабия. В края на деня барел лек суров петрол се разменяше на цена от $46.82.

Днес фокусът на международните финансови пазари ще бъде насочен към месечните данни за пазара на труда в САЩ. В 15:30 ч. Националното бюро по статистика на труда ще оповести броя на новооткритите работни места в неселскостопанския сектор за месец декември. Очакванията са щатската икономика да отчете 178 хил. нови работни места, на фона на 155 хил. за ноември. По същото време ще бъде публикувана и информация относно промяната в нивото на безработица и почасовото заплащане в страната. Възможно е резултатите от проучванията да доведат до засилена волатилност на пазарите с оглед на засилващите се опасения от по-слаб икономически ръст през 2019 г.

Advanced Micro Devices Inc. (AMD)

Акцията на една от най-успешните за 2018 година технологични компании се намира в интересен момент от своето развитие. Колебливото представяне на щатските пазари през последното тримесечие на годината изтри голяма част от печалбите за AMD, но въпреки това акцията получи подкрепа при цена около $15. В близките седмици очакваме тест на ограничаващата повишенията тренд линия, като пробив над ниво от $20 ще приемем за силен бичи сигнал и покупка с цел достигане до нов исторически максимум.

USD/CAD

Въпреки че се отдалечи значително от върха при цена 1.3660, USD/CAD запазва движението си във възходящ тренд. Ключов за бъдещата посока на развитие ще бъде тестът на 50-дневната подвижна експоненциална, която съвпада с подкрепящата тренд линия. При евентуален пробив на подкрепата, който не определяме като силно възможен, 200-дневната ЕМА може да бъде приета като следващо значително ниво.  

Oil US

Възходящото пресичане на дневна графика, което виждаме при индикатора MACD, може да се интерпретира като сигнал за забавяне и дори обръщане на низходящия тренд при щатския петрол. В началото на новата година суровината продължава да се отдалечава от дъното при цена от $42.66 за барел, като при покупка първа сериозна съпротива от пазара може да се очаква около психологическите $50, които съответстват на 23.60% от корекцията на Фибоначи.

DAX

Третото тримесечие на 2018 г. донесе края на близо 2.5-годишния възходящ тренд на немския индекс. След класическо формиране на два последователни по-ниски върха, пробив на подкрепящата тренд линия и неуспешен опит за тест на пробива, DAX навлезе в територия на мечи пазар, губейки над 15% от стойността си за по-малко от 4 месеца. Седмичната графика на индекса показва, че забавяне на понижението може да се потърси около психологическите 10 000 пункта, където цената да намери подкрепа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | apple | акции | Китай | САЩ | индекси | AMD | международни финансови пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини