Пазарите са в очакване на търговските преговори между САЩ и Китай

Водещите индекси завършиха миналата седмица със силно представяне

Петъчният ден беше белязан от данни за броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ, като докладът сочи впечатляващ скок от 312 хил. спрямо ръст със 176 хил. за миналия месец. В петък малко след старта на търговията се проведе и публична среща на гуверньора на Фед Джером Пауъл и предшествениците му Джанет Йелън и Бен Бернанке, на която Пауъл категорично заяви, че Фед е готов да променя политиката си при необходимост, и че се вслушва в движението на пазарите. Очаква се през 2019 г. да последват нови две повишения на лихвите след четирите увеличения през изминалата 2018 г. Президентът Доналд Тръмп нееднократно го е критикувал относно политиката, а в петък гуверньорът заяви, че няма да подаде оставка, ако Тръмп я поиска. Председателят на Банката заяви също така, че силната икономика на САЩ не премахва рисковете пред Федералния резерв, и че банкерите ще наблюдават търпеливо икономиката на страната и ще адаптират паричната си политика.

В крайна сметка водещите индекси завършиха седмицата със силно представяне и индустриалният  Dow Jones добави почти 750 пункта към стойността си, а по-рано ръстът беше повече от 800 пункта. Широкият S&P 500 нарасна с 3.4%, а технологичният NASDAQ – с 4.26%. Имаше големи отличници в края на седмицата, сред които бяха Boeing с ръст от 5.2%, Netflix (+9.7%), Intel (+6.1%), което доведе и до поскъпване на акциите на Amazon, Apple, Alphabet и Facebook с над 4%.

В Европа ситуацията беше аналогична, като влияние оказа и предстоящата среща между САЩ и Китай в опит за възобновяване на преговорите в Пекин днес и утре. Немският DAX се увеличи с 3.37%, а френският CAC – с 2,72%. Британският FTSE скочи с 2.16%, а през уикенда стана ясно, че има нова насрочена дата за вот на британското правителство относно сделката по Брекзит, който вот ще се състои на 14 или 15 януари.

Акценти днес

Търговски преговори – САЩ-Китай

Днес и утре заместник-министрите на САЩ и Китай ще проведат нови търговски преговори. Войната между двете най-големи икономики струва стотици милиарди и предпоставя забавяне на световния икономически растеж. След срещата на върха на Г-20 в Аржентина, когато Тръмп и китайският му колега Си Дзипин се съгласиха да замразят атаките за 90 дни, двете страни имат време до 1 март да се договорят и да прекратят скъпоструващата война. При липса на споразумение се очаква да бъдат наложени взаимно нови мита.

Инструмент на фокус - Apple Inc.

Акциите на технологичния гигант достигнаха подкрепата при 200-седмичната средна и само за ден компанията се раздели с близо 10% от пазарната си капитализация, достигайки дъното от юли 2017 г. Apple претърпя тежка седмица след като понижи прогнозата си за приходите за четвъртото тримесечие на 2018 г. Котировките се намират около 50% от корекцията на Фибоначи, без потвърден пробив. Индикаторът Стохастик се намира около 0 пункта и загатва за растеж, но смятаме, че е удачно да се влиза в дълга позиция след изкачване над 50-седмичната средна и в къса след потвърждение и понижение под 140 долара за акция.

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка продължава движението си от изминалите два месеца в рамките между 1.13 и 1.14. Очакваме в близките дни това да продължи, но в средносрочен план смятаме, че формацията триъгълник ще окаже влияние и ще има промяна на тренда на движение. Котировките са около 50-дневната средна и в краткосрочен план очакваме поскъпване на долара до не повече от 1.1320.

 XAU/USD

Ценният метал за кратко на края на годината успя да поскъпне, след като много инвеститори се обърнаха към него с цел убежище. Около Коледните празници златото успя да пробие съпротивата на канала и за кратко се доближи много близо до 1 300 долара за тройунция. Ентусиазмът утихна в петък и то отстъпи с 0.70%, доближавайки се до съпротивата, която в момента е подкрепа. Очакваме неуспешен опит за пробив, който да даде възможност за вход в дълга позиция на по-изгодна цена.

NASDAQ

Технологичният индекс претърпя тежък декември, но от Коледа насам засега успешно се справя с възстановяването на загубите и е на път да тества съпротивата при 38.20% от корекцията на Фибоначи. MACD е дълбоко в отрицателна територия до -200 пункта, но има възходящо пресичане. Успешен пробив на съпротивата ще изпрати котировките до 50-дневната средна. При неуспех очакваме понижение до 6 500 пункта.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондов пазар | американски индекси | пазар на акции | борсова сесия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини