Радосвет Радев: Европейските програми са като наркотик за бизнеса

Едва 13% от българския бизнес участва в оперативни програми и поръчки, смята новият председател на БСК

11:33 28.07.2018
Новият изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) Радосвет Радев определи оперативните финансови програми от Европейския съюз (ЕС) като наркотик, към който бизнесът може да се пристрасти. Това е наркоза, която може да удави предприемачите, ако те свикнат да се справят само с европрейски средства, каза още той в ефира на БНТ. 

Според Радев обаче представителите на българския бизнес осъзнават това и все по-малко от тях посягат към еврофинансиране. По думите му, участие в оперативни програми и поръчки вече вземат под 13% от тях. „Това се дължи на факта, че хората откровено презират и се съмняват в програмите на ЕС, в техния смисъл“, коментира той.

На въпрос дали е ясно от какво има нужда българския бизнес Радев обърна внимание на добре познатите максими за прозрачност, ред и закони, които да се спазват. „Няма обаче нужда от покровителстване“, изтъкна новият председател на БСК. 

Според него по-голямата част от българския бизнес не очаква и не иска подаръци от държавата. „Българският предприемач е горд. Той просто иска този до него да оперира при същите условия, да няма задни вратички и лобистки поръчки“, смята още Радев. 

„Ако има нещо по-лошо от една лобистка поправка, това е липсата на регламент. Предприемачите в България са видели всичко за тези 30 години, помислете си само... Аз казвам, че са видели толкова, колкото традиционните пазари виждат за 200 години. И това, което винаги е пречело, е липсата на регламент“, заключи той.

Според Радев голяма част от българите са подобрили качеството на живот и ако успеем да удвоим БВП на 100 милиарда евро през следващите години, тогава вече всички ще го почувстват.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БСК | оперативни програми | европейско финансиране | Радосвет Радев | председател на БСК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини