Samsung дава $22 млрд. в опит да се нареди сред бъдещите хай-тек лидери

Гигантът ще насочи средствата в областта на 5G, AI, автономни коли и биофармацевтика

Снимка: БТА
Samsung ще вложи 22 млрд. долара в нововъзникващи технологии като изкуствен интелект (AI) и мрежи от следващо 5G поколение. Идеята на компанията е чрез разработването на нови продукти да стимулира растежа си, пише CNN.

Средствата ще бъдат насочени към общо четири технологични сфери. Освен AI и 5G, южнокорейският гигант обръща поглед и към автомобилната електроника и биофармацевтиката. 

За амбициите си в областта на изкуствения интелект Samsung планира да наеме около 1000 изследователи по целия свят. Компанията се надява да се нареди и сред основните играчи в 5G. Тези две технологии са от решаващо значение за развитието на автономните превозни средства.

Samsung е най-големият конгломерат в Южна Корея и най-големият производител на смартфони в света. Напоследък обаче анализаторите алармират за стихващите показатели на компанията на мобилния пазар. Финансовите ѝ резултати за тримесечието от април до юни 2018 г. свидетелстват за слаби продажби, като основната изтъквана причина е липсата на съществени иновации.

Междувременно Samsung трябва да се справя и с нарастващата конкуренция от страна на китайските играчи в лицето на Huawei и Xiaomi.

Компанията пострада и от редица скандали през изминалите години. Лидерът на компанията Джей Лий бе осъден по обвинение в корупция. През февруари 2018 г. бе освободен предсрочно от затвора. Непосредствено след това обаче неговият баща Лий Кухн-хе получи обвинение, че укрива данъци. 

Обявените в сряда инвестиции са част от по-широк финансов план за 160 млрд. долара. Общо средствата се очаква да бъдат изразходени в рамките на идните три години за капиталови разходи и научно-изследователска дейност. 

През същия период се очаква да бъдат разкрити нови 40 000 работни места. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | инвестиции | 5G | автономни автомобили | AI | нови технологии | биофармацевтика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини