ЕС одобри инвестиция от 1 млрд. евро в европейски суперкомпютър

България също ще се включи с финансиране, заедно с други 25 държави от ЕС

Снимка: Pixabay
Съветът на Европейския съюз подкрепи идеята на Европейската комисия да инвестира съвместно с държавите членки, сред които и България, в изграждането на европейски суперкомпютър. Това става ясно от сайта на Комисията.

Причината е, че са необходими суперкомпютри за обработка на все по-големи количества данни и те носят ползи за обществото в много области, от здравеопазването и възобновяемите енергийни източници до автомобилната безопасност и киберсигурността, пишат от ЕК.

За целта Съветът прие прие регламент за създаване на Съвместно предприятие "Европейски високоскоростни изчислителни системи" (EuroHPC), което ще е нова правна и финансова структура, която ще обедини ресурси от 25 европейски държави. Тя ще трябва да изгради инфраструктура за суперкомпютри и данни и да подкрепя научните изследвания и иновациите в в областта на науката, бизнеса и промишлеността. 

Тази структура ще даде на европейските публични и частни потребители по-добър достъп до суперкомпютри, което е от основно значение за подкрепа на конкурентоспособността и иновациите, смятат европейските власти.

„Нуждаем се от суперкомпютри, за да я обработваме, да развиваме изкуствен интелект и да търсим решения на сложни въпроси в области като здраве и сигурност. Повечето от нашите изследователи и компании трябва да излязат извън Европа, за да намерят първокласните компютри, от които се нуждаят. Европейският съюз не може да си позволи да изостава.С EuroHPC ще можем да се възползваме от иновациите у дома”, каза зам.-председателят на Комисията за цифровия единен пазар Андрю Ансип.

Съвместното предприятие "Евровест" ще бъде създадено през ноември 2018 г. и ще продължи да функционира до края на 2026 г. Сътрудничеството е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на ЕС в икономиката на данните, тъй като промишлеността в ЕС понастоящем консумира над 33% суперкомпютърни ресурси в световен мащаб, а осигурява само 5% от тях.

То ще разполага с бюджет от 1 милиард евро, половината от бюджета на ЕС и половината от участващите европейски държави членки. Допълнителни ресурси на стойност над 400 млн. евро ще дойдат от частни партньори. 

„Съвместното предприятие „Евровест” ще стимулира развитието на конкурентна суперкомпютърна верига и верига за доставка на данни в Европа чрез обществени поръчки. Чрез своите центрове за компетентност тя допълнително ще оправомощи европейските академични среди, промишлеността, малките и средните предприятия и обществените услуги и ще им осигури достъп до широк спектър от ресурси, услуги и инструменти за подобряване на техните цифрови умения и иновации”, каза комисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Досега следните европейски държави са се ангажирали да се присъединят към Съвместното предприятие: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Следващи стъпки

Работата на новата структура ще започне през следващите седмици, след като бъдат номинирани представители на Комисията, европейски държави и частни партньори, които ще формират своя Управителен съвет и Индустриален и научен консултативен съвет.

В дългосрочен план Комисията предложи да се инвестират 2.7 милиарда евро в съвместното предприятие за разработване на суперкомпютри и обработката на данни в Европа като част от Програмата за цифрова Европа за 2021-2027 г., внесена през май 2018 г. Това допълнително финансиране ще осигури наличието на клас суперкомпютри и по-широкото им използване както в публичния, така и в частния сектор, включително в малките и средни предприятия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | финансиране | държави | Мария Габриел | суперкомпютър | Съвет на ЕС | участие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини