Силно волатилна сесия беляза началото на седмицата

Днес продължават търговските преговори на ниво заместник-министри между САЩ и Китай

Снимка: Pixabay
Първият понеделник за годината отбеляза силно волатилна търговска сесия на американските пазари, като основна причина за позитивния край на търговията беше стартът на търговските преговори между САЩ и Китай. От външното министерство на Китай заявиха в понеделник, че и двете страни са изразили желание да работят заедно.

Dow Jones прибави 189 пункта към стойността си до 23622, а измерителят на икономиката S&P 500 – 0.70% до 2549 пункта. Технологичният NASDAQ пък реализира повишения в размер на 1.26%, финиширайки на ниво от 6823 пункта. Сред най-силно представилите се сектори беше енергийният със скок от 1.3%, поведен от доброто представяне на петрола през изминалия ден.

Междувременно в Европа основните индекси финишираха на червена територия под влиянието на преговорите между Пекин и Вашингтон. FTSE се раздели с 0.39%, DAX – с 0.18%, а САС – с 0.38%. Сред основните тревоги на инвеститорите бяха Брекзит, работата на американското правителство и притесненията от забавянето на глобалния растеж.

Акценти днес

Търговски преговори – САЩ-Китай

Днес продължават търговските преговори на ниво заместник-министри между САЩ и Китай. Войната между двете най-големи икономики в света струва стотици милиарди и предпоставя забавяне на световния икономически растеж. След срещата на върха на Г-20 в Аржентина, когато Тръмп и китайският му колега Си Дзипин се съгласиха да замразят атаките за 90 дни, двете страни имат време до 1 март да се договорят и да прекратят скъпоструващата война. При липса на споразумение се очаква да бъдат наложени взаимно нови мита.

Инструмент на фокус - Netflix

След като акциите на видео-стийминг гиганта достигнаха почти 230 долара, от Коледа насам са поскъпнали с над 36%, като за два поредни дни пробиха съпротивите при 50- и 200-дневните средни. Индикаторът MACD е на път да напусне отрицателната територия, но предвид последните месеци смятаме, че не бива да се подхожда с голям ентусиазъм. Акциите са устремени към 50% от Корекцията на Фибоначи при около 327 долара, като потвърден пробив и по-продължително от един ден задържане на котировките над това ниво ще може да се приеме като добър знак за възстановяване на движението. При неуспех и потенциално понижение в котировките ще може да се влезе в къса позиция с цел 270-280 долара на акция.

GBP/USD

Котировките на една от най-търгуваните валутни двойки в света срещна силна подкрепа при 1.25, но и стабилна съпротива при 50-дневната ЕМА след трикратното докосване до 200-дневната средна. В момента движението е около пълзящата средна и двойката ще направи нов опит за покачване. Очакваме краткосрочно поскъпване до 1.2850-1.2900, след което и ново понижение до 1.2550-1.2600.

 Oil US

Силното обезценяване на течното злато беше озаптено и суровината прави опити за възстановяване на част от натрупаните по-рано загуби. Котировките са на път да тестват първата съпротива от Корекцията на Фибоначи при 50.50 долара за барел, а веднага след нея идва и 50-дневната средна ЕМА. Индикаторът Стохастик е с възход, но все още не е в зона на прекупен пазар, поради което смятаме, че може да се влезе в дълга позиция с цел 50 долара.

Dow Jones

След като индустриалният индекс проби психологическата граница при 24000 пункта, което доведе до понижение и под 22000 пункта, през изминалите дни Dow се опитва да се изкачи отново при ключовото ниво около 50-дневната средна, но подкрепата през последните три месеца сега е съпротива и очакваме повишението да е само до линията, след което което да изпрати котировките отново до около 23000 пункта.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондов пазар | американски индекси | пазар на акции | борсова сесия