В Германия назрява коалиционна криза заради миграционната политика

Само три месеца след съставянето на правителството канцлерът Ангела Меркел опитва да предотврати разпад на управлението

Ангела Меркел разговаря с министъра на вътрешните работи и председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер
Ангела Меркел разговаря с министъра на вътрешните работи и председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер
Снимка: БТА
Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да намери компромис по мигрантската политика с баварските си партньори за избягване на криза в управляващата коалиция само три месеца след идването на власт на правителството, пише Reuters.

На карта е поставена собствената ѝ власт и вероятно и бъдещето на съюза ѝ с баварските консерватори и социалдемократите в момент, когато разделенията в Европа достигат върхова точка заради кораб с африкански мигранти, който Италия и Малта са отказали да приемат.

Конфронтацията с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е заради неговия „Всеобхватен план за миграцията” - документ, в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди трудните избори в Бавария през октомври.

Проведено снощи тричасово кризисно заседание на ръководствата на двете партии, които имат обща парламентарна група, е завършило малко преди полунощ без намиране на решение, съобщи германският в. Bild.

Освен това, в разрез с обичайната практика, парламентарните групи на ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел тази сутрин заседаваха отделно, а вътрешнополитическата обстановка в ХДС е изключително сложна, посочва DPA. Зеехофер е заявил на заседанието на неговата партия, че е готов да скъса с Меркел по политиката за даване на убежище и да продължи с реформите самостоятелно.

Зеехофер е казал, че няма да подкрепи застъпваните от канцлера общоевропейски правила по миграцията, ако двамата не постигнат споразумение как да се процедира с търсещите убежище, които вече са на германската граница. Меркел няма желание да предложи едностранни мерки, защото се опасява, че такъв ход ще подкопае солидарността в ЕС по въпроса.

Според източници, на които се позовава Reuters, депутати от ХДС са се съгласили да подкрепят компромисно предложение на Меркел, но не е ясно дали това задълбочава кризата или е стъпка към възможно договаряне.

Меркел се противопоставя на тази част от плана, която позволява на германските власти да отказват на мигранти на границата на ФРГ, ако те вече са регистрирани в други южноевропейски държави от ЕС.

Такъв ход би бил пълен обрат на нейната политика на отворени врати от 2015 г. насам, която вече е с ограничен мащаб. Меркел изтъква, че ако Германия постъпи така, същото ще направят и другите държави в общността, затова общоевропейско решение е най-добрият подход. Канцлерът предлага мигрантите, получили отказ във ФРГ, да бъдат връщани на границата й.

Меркел се опитва да печели време до срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни, където ще се договорят двустранни и тристранни споразумения с отделните държави, в които мигрантите са получили първа регистрация, но от които те заминават за Германия.

Днес партията на Меркел разпространи изявление, че вероятно решението по въпроса е близо и подкрепи компромисно предложение - хората, на които е било отказано убежище във ФРГ, да бъдат връщани, ако се опитат отново да преминат границата. Засега няма реакция на това предложение от ХСС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: БТА

Етикети: Германия | Ангела Меркел | мигранти | бежанци | миграционна политика | коалиционна криза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини