Желязков определи развитието с пакет „Мобилност“ като много добро

Според транспортния министър на фона на възможните развития, това е добър сценарий

Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент отхвърли двата доклада, регламентиращи забраната за почивка в камионите и командироването на шофьорите при кръстосаните операции. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното гласуване на Пакета за Мобилност I в Брюксел. 

Министърът уточни, че само 1/3 от пакета бе приета – това е докладът за връщането на превозното средство у дома и каботажа. 

"Ситуацията е по-добра отколкото можеше да бъде, но създава несигурност, защото няма такъв друг прецедент – при гласуване на системни решения, тогава когато са в пакет, по-малката част от пакета да бъде приета, а другата да бъде отхвърлена“, заяви още министър Желязков. Той обяви, че предстои другата седмица координаторите на групите в ЕП да вземат решение дали да допуснат така гласуваните законодателни предложения за разглеждане в пленарна зала.

„Нашата позиция, за която ще настояваме пред политическите групи, е Пакетът за мобилност I да не влиза за разглеждане в Европейския парламент или докладчиците да се оттеглят, предвид създалата се ситуация“, заяви още транспортният министър. По думите му законодателство в областта на автомобилния превоз на товари е необходимо, за да не се допуска фрагментиране на пазара, такова каквото се наблюдава във Франция, Германия и други държави чрез налагане на вътрешни забрани и правила.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | промени | регулации | рестрикции | Росен Желязков | пакет мобилност