Живописният Милфорд он Сий

Едно от малкото запазени крайбрежни селца в Хемпшир предлага спиращи дъха гледки и разнообразни възможности за почивка

Заобиколен от Ню Форест, от една страна, и залива Крайстчърч от друга, живописният Милфорд он Сий е едно от малкото останали крайбрежни селца в Хемпшир, Южна Англия. Природата тук е почти непокътната, а мястото е защитено от застрояване, заради заграждащия го „зелен пояс“.

Най-зашеметяващите гледки от Милфорд са тези по крайбрежието. В повечето дни от плажа се виждат „Иглите“ на остров Уайт, а на запад в ясна нощ оттук може да се наблюдава агломерацията на Крайстчърч, Борнмът и Пул, както и звездите, отразяващи се в Ламанша.

Рибарското селце Кийхевън, със своето действащо пристанище и резерват за птици, се намира малко по на изток, а на юг от Кийхевън е Хърст Спит - два километрова камениста ивица, в края на която през 1544 г. Хенри VIII изгражда замъка Хърст, за да защити пролива.

Милфорд он Сий е създаден като саксонско селище някъде в средата на 6-и век, а през 1086 г. има около 50 жители и се състои от малко имение с църква и мелница. Между 1107 г. и 1539 г. селото принадлежи на приорат Крайстчърч, а по-късно и на различни придворни и градски търговци.

Основният поминък на населението бил селското стопанство и сезонният добив на морска сол, а впоследствие и контрабандата, която процъфтяла благодарение на удобната близост до брега и гората. Селцето е в застой до края на 18 в., когато тук пристигат богати семейства и започват да купуват ферми и да строят красиви джорджиански къщи, които могат да бъдат видени и днес. Солниците обаче постепенно замират и добивът на сол спира след 1800 г.

До края на 19 в. Милфорд е малко селище от къщички със сламени покриви, накацали около главната улица. Развитието му е почти незначително до 1886 г., когато крупен местен земевладелец решава да го превърне в първокласен морски курорт, добавяйки "on Sea” (на море) към името на селото. За съжаление, опитът му се проваля, заради липса на капитал и епидемия от тиф, която отблъсква потенциалните купувачи.

И въпреки че развитието на Милфорд он Сий през последните десетилетия го превръща в местен център и популярна дестинация за плаж и еднодневни екскурзии, селцето, което в момента има население от 4700 души, е успяло да запази своя уникален характер и дух.

Тук ще откриете разнообразие от магазини и ателиета - от рибарници, месарници, занаятчийници, хоби магазин, аптека и мини супермаркети, до антикварни и арт магазини, фризьорски салони, мини спа, магазини за дрехи и цветя. Милфорд предлага и огромен избор от места за хранене и релакс - пъбове, ресторанти за палачинки и фиш енд чипс, индийски, тайландски и италиански ресторанти, изискани заведения за гурме кухня, и много уютни чайни, в които можете да се поглезите с домашно приготвени торти, чай или кафе. Разбира се, бихте могли и просто да се отпуснете на пейка в прекрасния парк в центъра на селото.

Докато сте в Милфорд, задължително трябва да посетите енорийската църква в нормански стил "All Saints". Тя е построена от дърво около 1080 г., а през 12 век бива построена отново, този път от камък. Църквата има 8 камбани, окачени през 1928 г., и наречени "Вяра, Надежда, Любов, Мир, Радост, Свобода, Търпение и Победа". Според една легенда, звънарите използвали прозореца в южната страна на сградата, за да внасят тайно бира в църквата.

Кратка разходка от центъра на селото ще ви отведе до идиличния семеен плаж Хърст Роуд. Плажната ивица, осеяна с бунгала, открива прекрасен изглед към остров Уайт. Ако искате да хапнете, можете да посетите кафенето Needles Eye, разположено на крайбрежната алея, или бар-ресторанта Marine Cafe в края на плажа. На запад от плажа Хърст Роуд ще откриете още един красив чакълен плаж - Hordle Cliffs, известен със своите цветни плажни къщички. Плажовете в Милфорд он Сий са предимно каменисти с малки пясъчни участъци, които се откриват при отлив.

В района на Милфорд он Сий има два значими природни резервата. Единият е Sturt Pond и Keyhaven Marshes Nature Reserve - дом на лебеди, патици, канадски гъски и много други. Другият, Keyhaven & Pennington Marshes Wildlife Reserve, е едно от най-добрите места за наблюдение на птици в Хемпшир. Солните блата и тинестите плитчини предлагат прекрасни условия за  поддържане на голям брой международно значими птици и цветни растения. Преди векове именно тук се добивала морска сол. Солниците се формирали чрез изграждане на рудиментарни морски стени върху калните плитчини, а солената вода, която се пускала вътре се оставяла частично да се изпари. Пълното изсушаване на солта се извършвало във врящи котели.

Още едно място, което си струва да посетите, е пристанището на Кийхевън - едно от най-красивите на протока Солент. Добре защитено от ивицата Хърст Спит, то е дом на много рибарски лодки, малки яхти и лодки динги. След като се разходите в района, можете да обядвате в кръчмата Gun Inn или да вземете ферибота до замъка Хърст от пристанищния кей.

Хърст Спит е верoятно най-живописното място за разходка, предлагащо 180-градусова панорама към блатата, природните резервати и остров Уайт. Чакълестата ивица започва в края на плажа Хърст Роуд и се простира на 2,5 км по протежение на протока Солент, достигайки до замъка Хърст и прилежащия му фар. Ивицата има важна защитна функция за крайбрежието, предпазвайки западната част на протока от наводняване.

В самия край на "Хърст Спит" е разположен замъкът Хърст, до който може да се стигне или с дълга разходка, или с ферибот. Построен от Хенри VIII през 1544 г. като част от верига крайбрежни крепости, той бил идеално място за защита на западния подход към протока Солент. Чарлз I бил затворен тук през 1648 г., преди да бъде отведен в Лондон за екзекуция. Замъкът е модернизиран по време на Наполеоновите войни и още веднъж през 70-те години на 19 в., когато са построени огромните му бронирани крила. Понастоящем замъкът е отворен за посетители и разполага с редица експонати, включително две 38-тонни оръдия в своите касемити, както и собствения му гарнизонен театър. Панорамните гледки, които се откриват от централната кула към протока и остров Уайт, са впечатляващи. В непосредствена близост до замъка ще откриете фара Hurst Point, който напътства плавателните съдове през опасните западни подходи към Солент.

Макар и малък, Милфорд он Сий може да се похвали с красиви плажове, зашеметяващи гледки към морето, оживен селски живот, фантастични магазини, изключителни природни резервати, прекрасна гора, множество пъбове, бистра, кафенета и множество места, които можете да посетите и неща, които можете да видите и направите. Селото има невероятен общностен център, предлагащ огромна гама от дейности за хора от всички възрасти - кино, работилници, курсове, йога и театър са само някои от тях.


Ани Кордър-Милс от Милфорд он Сий препоръчва:

·         Най-хубавото кафе в селото ще откриете в кафенето „Hurst on the Hill“.

·         Барът „The Wash House“ предлага най-добрата селекция от местна традиционна бира.  

·         „The Smugglers Inn“ е задължителна спирка за всички, които искат да похапнат в автентичен, старовремски пъб.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 83 на сп. "Икономика"


Етикети: пътешествие | Англий | Милфорд он Сий | Хемпшир

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини