Много американци не могат да си позволят почивка

Над 40% от американците признават, че не са били на почивка през последната година заради цените

13:51 14.08.2019
Американците, притиснати от дългове и притеснени от признаците за забавящата се икономика, все по-често се отказват от ежедневните развлечения и ваканции, пише Bloomberg. Ново проучване на компанията Bankrate установи, че 42% от хората в САЩ не са си позволявали да отидат на почивка през последната година, защото им е твърде скъпо.

Близо една трета от анкетираните заявяват, че имат по-малка възможност да си позволят почивка сега, отколкото преди пет години. Въпреки това 26% от американците казват обратното – сега могат да отделят повече средства за почивка от преди. Над 2/3 от възрастните в САЩ са се отказали от развлекателни дейности през последната година заради високите разходи, установява още проучването.

Тази тенденция е напълно обяснима. Търговското напрежение накара икономистите да прогнозират, че има 35% вероятност икономиката на страната да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца. Освен това обемът на студентските дългове в САЩ е над 1.5 трлн. долара. Почти 40% от американците смятат, че икономиката е в лошо състояние.



Половината от анкетираните казват, че дейностите, от които са се отказали, са били твърде скъпи или не а били на подходяща цена. 43% нямат достатъчно пари след плащанията на сметки и други ежедневни разходи, а 41% предпочитат да спестят за друго.

Родителите са сред най-потърпевшите. Повече от 3/4 от хората с деца под 18 години съобщават, че се е наложило да се откажат от развлеченията, спрямо 66% от възрастните американци без деца.

Проучването обхваща над 2500 американци и е проведено онлайн през юли.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | разходи | почивка | американци

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини