Амстердам забранява колите на бензин и дизел от 2030 г.

И ще предоставя на всички граждани безплатни зарядни станции за електрически автомобили

Снимка: Pixabay
17:44 04.05.2019
Амстердам подготвя редица привилегии, включително безплатни станции за зареждане на жителите, които помагат за изчистване на улиците на града от замърсяващи автомобили.

Холандският град обяви тази седмица, че постепенно ще разшири репресиите срещу замърсяващите превозни средства, което ще доведе до забрана на бензиновите и дизеловите автомобили през 2030 година.

За да улесни прехода на жителите, градът предлага някои мощни стимули.

Собствениците на електрически автомобили, които не разполагат със собствена станция за зареждане, ще могат да поискат от градските власти да инсталират безплатна станция за зареждане на място по техен избор, при условие че е достъпна и за обществеността.

"Ще има схеми за субсидии и облекчения, за да можете например да получите помощ за закупуване на друг, чист вид транспорт", се казва в изявление на градските власти.

Сред останалите предимства на собствениците на електрически автомобили са разрешителните за паркиране.

Амстердам е поредният от редица европейски градове, които ограничават замърсяващите превозни средства с цел подобряване на качеството на въздуха и намаляване на въглеродните емисии.

Миналия месец Лондон започна да налага високи такси в центъра на града за автомобили, които не могат да отговорят на строгите стандарти за емисии. Париж планира да забрани дизеловите превозни средства до 2024 г., следвани от бензиновите автомобили през 2030 г.

Хамбург стана първият германски град, който забрани старите дизелови автомобили по някои улици през май 2018 г., след като висшият съд на страната постанови, че такива забрани са законни. Следват други германски градове с подобни ограничения.

Страните също предприемат действия. Обединеното кралство иска да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г. Китай, Индия, Франция и Норвегия имат подобни планове.

Амстердам вече забрани всички дизелови камиони и кемпери, направени преди 2000 г., дизелови таксита, произведени преди 2009 г., както и автобуси, които са на повече от 14 години.

Дизеловите автомобили, произведени преди 2005 г., ще бъдат изтеглени от градските пътища от следващата година.

Амстердам се бори със замърсяването на въздуха, въпреки че е колоездачна столица на Европа. Общото замърсяване на въздуха е намаляло през последното десетилетие, но някои оживени улици все още превишават стандартите на ЕС.

Животът на средностатистическия жител ще бъде съкратен с повече от година поради замърсен въздух, според градските власти. 

В световен мащаб 3,6 милиона души умират всяка година поради замърсяване, причинено от изкопаеми горива, сочат скорошни изследвания.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бензин | дизел | автомобили | забрана | зарядни станции | електрически автомобили | Амстердам

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини