Автомобили може да заменят бусовете по някои междуградски линии

Необходима е смяна на модела на субсидиране на междуградските линии в отдалечените места, смята транспортният мнистър

Отдалечените населени места няма да останат без транспорт, но трябва да се промени моделът на субсидиране на междуградските линии, който в момента не е рентабилен. Това каза ресорният министър Росен Желязков в ефира на bTV тази сутрин. 

По думите му ежегодно се отделят средства, с които да се компенсира нерентабилният транспорт в малки и отдалечени места. „Проблемът е, че субсидията се насочва към кметовете и голяма част от сумите остават в градовете за линии, за които няма данни дали са рентабилни“, изтъкна министърът, според когото малка част от парите отиват по предназначение. Затова и ще се търси смяна на модела.  Сред идеите е фигурира и тази вместо бусове да се използват автомобили, така че да се намалят разходите. 

Последната дотация на такива автобусни линии е в размер на 4 млн. лева повече, посочи Желязков. Той изтъкна парадоксът, че колкото повече пари се вкарват в една система, толкова повече са и оплакванията. 

Относно концесията на летище „София“ Желязков увери, че тя следва своя нормален и законосъобразен ход. По думите му тя е удължена до 3 април, така че да може да се промени документацията и тя да бъде икономически балансирана и да се привлекат повече инвеститори. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: транспорт | автомобили | Росен Желязков | малки населени места | автобусни линии | бусове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини