Данните за бюджета на САЩ са във фокуса на инвеститорите

Снимка: Pixabay
Основните борсови индекси на Уолстрийт изпратиха тежката седмица с нови понижения на фона на страховете за растежа на глобалната икономика. Индустриалният Dow Jones се раздели с една трета от процента след като при старта на търговията се беше понижил с над 280 пункта. Широкият S&P 500 се понижи  с 0.6 на сто, а технологичният Nasdaq – с процент, като по-рано загубите бяха от 1.6%. В понеделник индексите регистрираха най-големите си еднодневни понижения за годината и възстанових част от тях във вторник. Последваха нови покупки и продажби и в крайна сметка на седмична база S&P 500 и Nasdaq се разделиха с по около 0.1%, а Dow – с 0.3%.

Силните спадове в началото на деня бяха породени от новината, че САЩ отлагат даването на разрешение на американски компании да използват продукти на Huawei. Това срина акциите на производителите на чипове Micron Technology и Skyworks Solutions с по над 2%. Междувременно Доналд Тръмп заяви пред репортери, че САЩ не са готови да сключат търговска сделка с Китай, както и че САЩ няма да правят бизнес с Huawei. По-късно обаче Белият дом поясни, че само американското правителство няма да купува продукти на компанията.

На пазара на петрол американският лек суров петрол поскъпна с 2.73% до 54.25 долара, а европейският Брент – с 1.25% до 58.38 долара на барел. В Европа фондовите борси приключиха петъчната търговия на червена територия на фона на правителствената криза в Италия.

Коалиционното правителство се разпадна в четвъртък, след като вицепремиерът и лидер на управляващата партия Лига Матео Салвини обяви коалиционното споразумение за неработещо и призова за нови избори. Банковите акции изтриха 1.9% от стойността си най-вече заради негативното представяне на италианските кредитори. Автомобилният сектор също беше на минус с над 2.5%. Бенчмаркът на борсата в Италия FTSE MIB се срина с 2.5% заради нарастващата нестабилност, а акциите на италианските банки Banco BPM, Unicredit и Ubi Banca поевтиняха съответно с 9%, 5% и 8%. Немският бенчмарк се понижи с 1.28% до 11693 пункта, а френският САС – с 1.11% до 5327 пункта.

Акценти днес

Неработен ден в Япония

В понеделник Япония чества национален празник, поради което индексът Japan 225 няма да се търгува.

Баланс на федералния бюджет на САЩ

В 21 часа българско време ще бъде изнесен балансът на федералния бюджет на САЩ, за който се прогнозира да се понижи със 112.5 млрд. долара спрямо спада от 8 млрд. долара за предходния период. Федералният бюджетен баланс измерва разликата в стойността между приходите и разходите на федералното правителство през отчетния месец. Възможно е да се появи лека волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си зелената валута.

Инструмент на фокус - Ford Motor Co.

Акциите на автомобилния гигант се движат в низходящ канал от 2014 година насам, а от 2016 г. – и под 200-седмичната ЕМА. След пробив на 50-седмичната средна и опити за възстановяване на движението над нея, очакваме в близките седмици лек ръст, но в по-дългосрочен план акцията може да се продаде на късо с цел стойности под 7.50 долара, които бяга достигнати в края на миналата година.

EUR/USD

Месечната графика на най-търгуваната валутна двойка показва низходящ тренд, но през последните 5 години поскъпването на долара е ограничено или поне забавено. Подкрепата около 1.0500 е стабилна от 2015 насам, но низходящият тренд от 2018 насам е постоянен. Стохастик кръжи около 20 пункта и скоро очакваме да излезе от тази зона, но не и да подпомогне котировките за пробив над 50-месечната ЕМА. Смятаме, че именно тя ще даде тласък за ново понижение на валутната двойка.

XAG/USD

Дневната графика на среброто ни показва достигане на нивата от април и юни на 2018 година и сигнали за неуспешно изкачване над тях. След изкачването над 17 долара последните дни на миналата седмица не успяха да запишат ръстове и очакваме краткосрочен спад до около 16.50 долара на тройунция, който смятаме, че ще бъде последван от скок над досегашната съпротива. За покупка по-предпазливите инвеститори могат да изчакат пробив над 17.20 долара за тройунция.

Dow Jones

След драматичния спад в началото на миналата седмица индустриалният индекс успя да възстанови част от загубите. Разпродажбите бяха ограничени от 300-дневната средна ЕМА, но през настоящата седмица котировките трябва да се справят с 50-дневната пълзяща ЕМА. Очакваме леко изкачване без трудности и възстановяване на досегашните бичи нагласи, но за по-предпазливите инвеститори бихме препоръчали средносрочна покупка след пробив над 50-дневната средна.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини