ЕП: Лондон не показва желание за рестарт на преговорите за Brexit

Председателят на институцията опроверга Борис Джонсън, че следва стандартните процедури и че се стреми към споразумение с ЕС

Снимка: БТА
12:33 13.09.2019
Великобритания засега не е показала желание за подновяване на преговорите с ЕС относно нейното напускане. Това е заявил председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от Euronews. Думите му идват след проведена среща с главния европейски преговарящ по Brexit Мишел Барние.

По думите на Сасоли Брюксел „би искал да има инициативност за преговори, но такава няма”. Той добави, че Лондон също така не е предложил никакви алтернативи на клаузата за запазване статуквото на остров Ирландия и за невъвеждането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Председателят на ЕП подчерта, че „не може да има споразумение без такава клауза”.

Коментарите от ЕС дойдоха въпреки уверенията на Великобритания, че е постигнат напредък в преговорите за Brexit и че са предложени идеи за бъдещи митнически споразумения. Критиците на британския премиер Борис Джонсън, че използва поисканото от него разпускане на парламента за 5 седмици като начин да попречи на депутатите в Лондон да го принудят да прекрати осъществяването на Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”). Въпреки това премиерът настоява, че той просто следва нормалната процедура за изваждането на Великобритания от състава на ЕС.

Въпреки това Сасоли даде ясно да се разбере, че не ЕС е страната в преговорите, която иска да саботира Brexit със споразумение. „Ако се стигне до отцепване без сделка, за това изцяло ще е отговорно Обединеното кралство”,  заяви председателят на ЕП.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: споразумение | Борис Джонсън | ЕП | Европейски съюз | преговори | Европейски парламент | излизане на Великобритания | Давид Сасоли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини