Франция и Германия подкрепят Карни за шеф на МВФ

Frankfurter Allgemeine Zeitung твърди, че кандидатурата му е била договорена още преди номинацията на Лагард за ЕЦБ

Снимка: Bank of England
Германия и Франция са се съгласили преди известно време да подкрепят управителя на Банката на Англия (Bank of England) Марк Карни като нов ръководител на Международния валутен фонд, съобщава днес Frankfurter Allgemeine Zeitung (Франкфуртер Алгемайне Цайтунг).

Без да цитира източник, всекидневникът твърди, че Берлин и Париж първоначално са се договорили да подкрепят Карни да поеме МВФ през 2021 г., но датата за избор на нов управляващ директор на фонда се измести към по-ранно поради номинацията на настоящия шеф Кристин Лагард като управител на Европейската централна банка.

Карни е на разположение от януари, когато обяви, че ще се оттегли от  поста управител на Банката на Англия.

Карни е канадец, но има ирландско гражданство. Френски чиновник каза през уикенда, че Франция е наясно с подкрепата за такъв кандидат, но имало опасения, че назначаването на "канадец" ще създаде прецедент за поста, който традиционно се заема от европеец, докато САЩ обичайно избира директор на Световната банка.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | директор | Марк Карни | номинация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини