Ashmore: Турция върви към икономически срив

Страната е тръгнала по пътя на Венецуела, смята икономистът на групата

Ashmore: Турция върви към икономически срив

Снимка: БТА

Президентът Реджеп Тайип Ердоган рискува да тласне икономиката на Турция към срив, подобен на този в Латинска Америка при популистките режими, според Ashmore Group.

Макар и по-диверсифицирана от икономиката на Венецуела, зависима от петрола, Турция понастоящем се намира на много сходен път с политически погрешни стъпки, които вероятно ще доведат до нейното разрушение.

Контролът на капитала, национализацията и други политики, които не позволяват на частния сектор да защитава собствеността си, тъй като макроикономическата среда се влошава, са следващите „логически стъпки на политиката”, които ще последват в Турция, заяви в интервю Ян Ден, ръководител на изследванията в Ashmore - компания за управление на активи с капитал от 85 млрд. долара.

Той направи този коментар, след като Ердоган разтърси пазарите, уволнявайки управителя на централната банка Мурат Четинкая, защото държал лихвите твърде високи.

"Проблемът е, че обратният завой към добри политики има много големи първоначални политически разходи", каза Ден. "Колкото по-дълго той забавя реформите, толкова по-голяма е цената, поради което политиците рядко променят подхода и почти винаги нещата завършват с криза."

Турските власти неведнъж отричаха плановете си да наложат контрол върху капитала и заявиха, че ще се придържат към принципите на свободния пазар, припомня Блумбърг.

Ето и коментарът на Ден за процеса, на който той казва, че Турция може да бъде свидетел:

"Лошата икономическа политика започва да струва политическа цена. Вместо да определи причините за основния икономически проблем, правителството решава да атакува симптомите на проблема, като инфлация, по-бавен растеж, по-слаба валута и забавяне на инвестициите. Те включват лоша монетарна политика, нарастваща интервенционизъм, неуспех да се развиват местни финансови пазари, твърде ниски нива на спестявания и лоша външна политика. Политиците ще се нуждаят от все повече и повече изкупителни жертви, докато икономиката се влошава". 

"Когато икономическите перспективи се влошават, инвеститорите и бизнесът започват да предприемат действия за защита на тяхното богатство и поминък. Това води до изтичане на капитали, намаляване на инвестициите и други стратегии за хеджиране. Тогава правителството започва да обвинява частния сектор за лоши резултати, като предприема действия за предотвратяване на техните защитни действия. Въведете контрол на капитала, национализация, принудително преобразуване на договори в лира от евро и т.н. В крайна сметка правителството няма финансиране, няма растеж, няма бъдеще и потъва в голяма криза."
Коментари: 0