Големите модни къщи спират да наемат модели под 18 г.

С цел здравето и по-доброто благосъстояние на младежите

Снимка: Pixabay
Gucci, Saint Laurent и Alexander McQueen са сред водещите модни марки, които се ангажират да работят само с модели на възраст над 18 години.

Млади мъже и жени под тази възраст вече няма да представляват марките, притежавани от френската луксозна група Kering от 2020 г. нататък, според председателя на компанията и главен изпълнителен директор Франсоа-Анри Пино. Новата насока ще се прилага както за модни ревюта, така и за фотосесии.

В прессъобщение Пино обясни, че този ход се стреми да вдъхнови другите в индустрията. Той каза: "Като глобална луксозна група, ние осъзнаваме влиянието, което се оказва върху по-младите поколения, по-специално от изображенията, произведени от нашите модни къщи. Надяваме се да създадем движение, което ще насърчи другите да го последват ".

Преди две години Kering и конкурентният конгломерат LVMH, който притежава марките Louis Vuitton, Fendi и Givenchy, наред с други марки, публикува харта за благосъстоянието на моделите, която определя минималната работна възраст на 16 години. 

Тя включва и насоки за опазване на здравето и благосъстоянието на моделите, включително обещание да се използват само модели с валидно медицинско свидетелство.

Тези промени бяха въведени един месец преди 14-годишният руски модел Влада Дзюба да се разболее и внезапно да умре по време на работа в Китай през октомври 2017 г. Трагичният епизод предизвика дебат относно непълнолетните модели и работната им среда.

Но новата политика, която ще влезе в сила за колекциите Есен-Зима 2020, цели да въведе и допълнителни мерки.

„Според нас физиологичната и психологическата зрялост на моделите на възраст над 18 години изглежда по-подходяща за ритъма и изискванията на тази професия,” каза Мари-Клер Даво, главен директор по устойчивостта и ръководител на международните институционални въпроси в Kering.

"Също така осъзнаваме елементът на ролевия модел, който изображенията, създадени от нашите къщи, могат да представляват за определени групи хора", допълват от компанията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мода | наемане | модели | модни къщи | 18 години

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини