Google инвестира €600 млн. в нов център за данни във Финландия

Компанията вече притежава център за данни във финландското градче Хамина

Технологичната компания Google, дъщерно дружество на американската Alphabet обяви, че планира инвестиция от около 600 млн. евро в изграждането на нов център за данни във Финландия, информира Reuters.

Компанията вече разполага с подобен център във финландското градче Хамина, в която вложи 800 млн. евро, преобразявайки хартиена фабрика, която закупи от компанията Stora Enso през 2009 г. Според Google съществуващото съоръжение Хамина е един от най-модерните и ефективни центрове за данни. Нейната охладителна система използва морска вода от Финския залив за намаляване на потреблението на енергия.

Другите европейски центрове за данни на Google се намират в Холандия, Ирландия и Белгия.

"Търсенето на услуги на Google нараства ежедневно и ние изграждаме нашата инфраструктура, за да отговорим на това търсене", заяви в изявление ръководителят на финландското звено Анти Ярвинен.

В средата на май технологичният гигант обяви плановете си за създаване на европейски технологичен център за защита на личните данни. Google също така обяви фонд от 10 милиона евро (11,24 милиона долара) за подкрепа на нестопански организации, университети и други организации, работещи в цяла Европа по редица въпроси, свързани с безопасността в интернет - от запазването на онлайн безопасността на младите хора до престъпленията от омраза.

Този ход идва в момент, когато големите технологични компании, като Facebook, са изправени пред засилен контрол по света, като Европа се превръща в особено предизвикателен пазар за технологичните гиганти, особено по отношение на регулирането.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Финландия | център за данни | защита на личните данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини