Хиляди британски фирми спешно ще получат митнически номера за търговия с ЕС

ЕОРИ номера ще получат над 88 хил. от регистрираните по ДДС английски компании

Хиляди британски фирми ще получат номера за регистрация и идентификация на икономически оператори (EORI), които ще им позволят да продължат да търгуват с ЕС дори при Brexit без сделка, пише Independent. Бизнесът обаче предупреди, че това не е достатъчно, за да се предотврати излизането на компаниите от Европейския пазар, тъй като ще има много други ограничения.

Изданието посочва, че правителството е взело решението да започне масово издаване на тези номера след месеци молби от страна на бизнеса и само два месеца преди Великобритания да напусне ЕС. От регистрацията ще се възползват 88 000 британски фирми, регистрирани по ДДС и те ще могат да се идентифицират пред митническите органи на държавите от ЕС. Без документа фирмите в Обединеното кралство няма да могат да търгуват с ЕС след 31 октомври.

Бизнес групите обаче заявиха, че тази мярка, предприета от финансовия министър Саджид Джавид и Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество (HMRC), е „отдавна просрочена“ и няма да бъде достатъчна, за да предотврати сериозните смущения в търговията след Brexit. От Федерацията на малкия бизнес (FSB) заявиха, че по-дребните търговци ще бъдат първите, пострадали при Brexit без сделка.

„Сега фокусът трябва да се прехвърли върху това, което правителството може да направи, за да подкрепи малките предприятия, включително онези бизнеси, които търгуват с ЕС и са регистрирани по ДДС“, каза председателят на FSB Майк Чери.

От Британската търговска камара приветстваха решението на държавата, но заявиха, че има много други проблеми пред британските фирми при преодоляването на Brexit без сделка.

„Предприятията все още се нуждаят от яснота по много други въпроси, свързани с трансграничната търговия, като например какви ще са митническите процедури по границите след излизане от ЕС без сделка. Също така не е ясно кога ще бъде създадена официалната база данни с информация за тарифите и квотите. "Правителството спешно трябва да даде отговори на тези въпроси и да засили подкрепата си към бизнеса“, каза генералният директор на Британската търговска камата (BCC) Адам Маршал.

„Не може да се бавим повече, затова Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество (HMRC) отпусна хиляди търговски номера за предприятията, за да гарантира, че от първия ден след Brexit те ще могат да търгуват своите стоки в Европа. Това ще облекчи граничните пунктове и ще помогне на бизнеса да търгува и да се разраства“, коментира финансовият министър.

Миналия месец той задели допълнителни 2.1 млрд. британски лири за подготовка на Brexit без сделка, както и допълнителни 344 млн. паунда за митнически и гранични споразумения.

Документи на правителството, които изтекоха тази седмица, представиха мрачната картина за страната след Brexit без сделка. Досието на операцията "Yellowhammer" разкри, че „основният сценарий“ предвижда Великобритания да се изправи пред недостиг на храна, гориво и лекарства, както и с хаоса на граничните пунктове.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия | пазари | Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини