Къде живеят всички 7.5 млрд. души по света - в една картинка

Тя показва местоположението на световното население

В кои държави по света живеят най-много хора?

Въпросът е много прост, но също така е трудно да се получи точен смисъл на отговора чрез преглеждане на дълга таблица с данни за населението на ниво държава.В света има около 200 държави, като населението им варира от близо 1,4 милиарда (Китай или Индия) до държави с едва 0,001% от този размер. 

Как е възможно да се направи точно изчисление при едновременното тълкуване на такъв широк спектър от данни?

Ето един опит за визуализация на тези данни за Световния икономически форум, подготвени от PopulationPyramid.net, база данни за броя на глобалното население.

То ни позволява да видим местоположението на 7,5 милиарда души в света, като преоразмеряваме страните си основа на тяхното население и след това ги оцветяваме и организирахме по региони.

Това просто приложение на визуализацията на данните прави по-интуитивно да се разбере къде живеят хората по целия свят, както и как различните държави се сравняват една с друга по размер.

Първото нещо, което може да забележите на графиката, е относителният размер на регионите, като Азия заема 60% от визуалното пространство.Около 75% от хората живеят в Азия или Африка. В същото време регионите на Европа, Северна Америка, Южна Америка и Океания са общо около 25% от микса.

Десетте най-гъсто населени страни

Има някои страни, които се очертават ясни първенци след визуализацията на данните.

Например, Китай и Индия общо имат 2,7 милиарда души население, което представлява 36% от общото световно население.

Китай има съответно 1,388 млрд. души население към 2017 г., за когато са използвани данни.

Индия е съвсем малко по-назад с 1,342 млрд. души.

Номер 3 в подреждането е САЩ, но далеч назад с 326,474 млн. души.

Четвъртото място е за Индонезия, петото - за Бразилия.

От активния линк по-горе може да се види, че България е на 104-о място от общо 201 държави по размер на населението към 2017 г. с население 7 045 259 души.И накрая - ето самата картинка, която ще ви покаже как се сравняват страните в света по размера на населението. Нещата са доста ясни:
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: статистика | държави | население

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини