КФН проверява „Еврохолд“ и три дъщерни дружества

Регулаторът трябва да е готов със становище до края на тази седмица

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Комисията за финансов надзор (КФН) продължава да проверява „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга. Прегледът е в рамките на процедурата по придобиване на дружествата от групата на ЧЕЗ. Проверяват се финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.

Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

КФН има ангажимент до 28 юни да предостави констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките, обявиха от регулатора.

Припомняме, че „Еврохолд“ и CEZ постигнаха споразумение за ЧЕЗ и в момента се чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Именно тя спря предишния кандидат купувач – „Инерком“ на Гинка Върбакова. Ако българската компания получи разрешение да придобие българските активи на CEZ, ще бъде извършена проверка и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), макар че засега не се знае по какви критерии тя ще проверява.

Цената на сделката е 335 млн. евро, мато в нея се включват всички седем дружества от групата на ЧЕЗ, които управляват енергийната система в Западна България.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | КФН | Еврохолд | проверка на сделката

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини