Китай иска да си „нарисува“ технологичен пейзаж без САЩ в него

Анализатори допускат дори възможността за настъпването на ера на „два технологични свята“

Снимка: Pixabay
Световните пазара посрещнаха радушно новината за възобновяването на търговските преговори между САЩ и Китай, за каквото се договориха президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в събота, но анализатори твърдят, че азиатската държава вече е започнала да се адаптира към променящия се бизнес пейзаж и поне в сферата на технологиите отношенията вероятно никога повече няма да бъдат същите, пише CNBC. 

Тръмп и Си си стиснаха ръцете за подновяване на търговските преговори в събота по време на срещата на върха на Г-20 в Япония. В понеделник, както се очакваше, финансовите пазари се покачиха нагоре. 

Макар да нямаше повече подробности за евентуална търговска сделка, Доналд Тръмп предложи да премахне някои ограничения за Huawei, по-специално за износа на американски технологии към телекомуникационния и смартфон производител. Дяволът, както винаги, е в подробностите, отбелязват анализаторите.

„Потенциалното частично облекчаване на американските ограничения върху износа за Huawei представлява повече деескалация от очакваното, въпреки че детайлите остават неясни“, заявиха от изследователския икономически екип на Goldman Sachs. 

Наблюдателите на търговската война, по-специално на отражението върху технологичната среда, коментират, че каквото  и да се случи в преговорите сега, бизнес отношенията между САЩ и Китай ще се променят. Може би дори към по-лошо. 

„Всички ще се зарадват, че преговорите започват отново“, казва Ханс-Пол Баркнър, председател на Boston Consulting Group, пред CNBC по време на Световния икономически форум в Китай. Според него обаче търканията ще продължат, а бизнесът ще трябва да диверсифицира веригата за доставки, като помисли как да разпредели портфолиото си по света, така че да е по-малко уязвим. Експертът прогнозира „значително придвижване“ на производството от Китай в други части на света при това както от страна на местните компании, така и на международните. 

Баркнър също така очертава възможността за настъпването на ера на „два технологични свята“, ако американските и китайските играчи прекратят взаимните доставки и мита. „В идеалния случай запазваме равнопоставеност и можем да работим и да се конкурираме помежду си по целия свят. Но съществува вероятност наистина да имаме два технологични свята – китайски и американски. Надявам се, че няма да стигнем до това, но не е невъзможно“, коментира той. 

18-месечната търговска война между САЩ и Китай бива възприемана от мнозина като битка за технологии. Всъщност един от водещите мотиви на Тръмп е свързан с нечестните търговски практики на Пекин и кражбата на американска интелектуална собственост. 

Ограниченията за продажби на американски технологии на китайски компании обаче в крайна сметка помагат на Китай, принуждавайки го да напредва в развиването на собствени иновации. Това ще помогне на страната да се еманципира от зависимостта си от САЩ. 

Китай прави „огромен“ напредък в тази надпревара, смята Хенрик Науйокс, партньор в глобалната консултантска компания Bain&Company. Междувременно Бен Харбург, управляващ партньор MSA Capital, определи очевидната отстъпка на Тръмп по отношение на Huawei като „отдих“. Според него технологичната компания ще има възможността така да разработи свои собствени чипове и операционна система. 

„Огромни количества капитал и талант ще бъдат хвърлени за изграждането на самостоятелност и създаването на един вид паралелна технологична екосистема тук (в Китай) без зависимост от американските чипове и операционни системи“, казва той. В крайна сметка американските компании губят от този променящ се свят, смята анализаторът, обяснявайки, че китайските фирми ще се снабдяват със свои компоненти  на местно ниво и ще ги продават в Китай и развиващите се пазари. 

Американски хардуерни гиганти като Apple стоят вън от африканските пазари например. Ако американските чипове не достигнат там, то китайските ще влязат в телефоните, които ще се продават на местно ниво. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | технологии | Доналд Тръмп | търговска война | Huawei | технологична Студена война | два свята | американски технологии | китайски технологии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини