Кметовете, които не съдействат за умъртвяване на свинете, ще бъдат глобявани

Санкцията за първо нарушение е от 100 до 300 лв

Глоба между 100 и 300 лв. ще бъде наложена на всеки кмет, който не съдейства за умъъртвяването на домашни прасета в населените места, които ръководят. Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред bTV, като уточни, че глобите най-вероятно ще са за кметове от Южна България.

„Кметовете, които не изпълниха нашите предписания, до края на работния ден искам на всеки един от тях да видя акт за административно нарушение. Глобата е от 100 до 300 лв. при второ нарушение се удвоява и така всеки път, докато стигнем до прокуратурата“, коментира Иванов. Той напомни, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназиране и загробване на останалите животни. По думите на Иванов предприетите към момента мерки имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случаи при домашни свине и в свинекомплексите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свине | Янко Иванов | африканска чума

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини