Търсещите убежище в ЕС се увеличават

305 хил. мигранти са кандидатствали за убежище от началото на годината

Търсещите убежище в ЕС се увеличават
716 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Около 305 000 мигранти са подали молба за убежище в Европейския съюз през първата половина на годината, което е с 10% повече, отколкото за същия период на 2018 г. Информацията е на немското издание Die Welt, цитирайки данни на европейската агенция за убежище EASO. Числото се увеличава до около 337 000, ако прибавим и последващите молби.

Според Евростат през 2014 г. е стартирал същинския бум в молбите за убежище, които са били 563 000, през 2015 г. са достигнали 1 257 000, през 2016 г. - 1 206 000, за 2017 г. - 655 000 и 2018 г. - 586 000.

Заявленията за убежище са добра насока за оценка на степента на нелегална миграция, въпреки, че лицата, които не кандидатстват за убежище, също влизат в страната незаконно. От друга страна, някои от търсещите убежище влизат законно чрез туристически или работни визи и след изтичане на визата кандидатстват за убежище, вместо да напускат страната.

В страните членки на ЕС има два подхода към мигрантските вълни. Първият иска да се въведе законната имиграция. Според нея всеки, който иска да живее в ЕС, ще трябва да изчака съгласието на приемащата държава, преди да влезе в страната. Бежанците трябва първо да потърсят закрила в един от многото лагери на ООН по света и да останат там, докато държавата, членка на ЕС, не пожелае да ги вземе. Тези, които се обявяват против миграционната вълна обмислят все повече да блокират пътищата на търсещите убежище. А тези, които подкрепят миграционната вълна смятат, че страните от ЕС почти не приютяват законно бежанците от лагерите. Следователно трябва да има известна нелегална миграция, така че бежанците да имат възможност да кандидатстват за убежище в ЕС.

В Германия обикновено процентът на поискалите и одобрени за убежище имигранти е между 30 и 50 процента. Поради това повечето от тях не са бежанци, съгласно процедурите за проверка на убежището на националните миграционни органи. И тази година Германия е най-важната дестинация за търсещите убежище. Според Федералната служба за миграция и бежанци (БЗНС) до края на юли 2019г. в Германия са подадени 100 233 молби за убежище, предимно от страните Сирия, Ирак, Нигерия, Афганистан и Турция.


Подкрепи Economic.bg