Конгресът на САЩ поиска от Facebook да замрази проекта Libra

Депутатите настояват Facebook да забави плана за внедряване на собствената си криптовалута

16:09 04.07.2019
Американските законодатели са загрижени от възможността криптовалутата на Facebook – Libra, да се окаже предизвикателство за долара. Те настояват компанията да даде заден ход на амбициите си и да спре развитието на валутата, докато регулаторите не отделят време да разгледат и предприемат действия, предава CNN. Това става ясно от писмо, изпратено до Facebook от представители на Комисията по финансови услуги.  Нейният председател Максин Уотърс, демократ от Калифорния, предложи мораториум още в деня, когато Libra бе анонсирана официално. Новото писмо ескалира натиска върху цифровата валута на Facebook. 

Реакцията на Комисията не е единствената. Над 39 организации изпратиха подобни искания до Facebook, заявявайки, че американските и чуждестранните регулаторни системи не са подготвени да разглеждат въпроси за „националния суверенитет, корпоративна мощ, защита на потребителите“. 

Сега законодателите искат да проведат публични изслушвания относно „рисковете и ползите от дейности, базирани на криптовалута“. 

Facebook разработва Libra, но валутата ще се управлява от независима коалиция от компании и неправителствени организации. Те ще бъдат обединение в асоциация със седалище Женева, Швейцария. 

Компанията обяви официално плановете си за Libra. Надеждата е тя да се превърне в общоприета и стабилна цифрова валута, която да увеличи достъпа до финансови услуги на хора по целия свят, включително на такива без банкови сметки например, както и да направи паричните преводи по-евтини. Очаква се както Facebook, така и други играчи на пазара да създадат различни потребителски приложения. 

Facebook 2.4 млрд. потребители по света – огромна аудитория, която един ден може да възприеме вид валута, която до голяма степен е нерегламентирана. Другото притеснение е свързано с проблемите на социалната мрежа със събирането и споделянето на лични данни, които поставят въпрос за сигурността на човешката неприкосновеност.

„Ако продуктите и услугите като тези останат неправилно регулирани и без достатъчен надзор, те биха могли да създадат системни рискове, които застрашават САЩ и глобалната финансова стабилност“, се казва в писмото. Въпреки че Facebook публикува бяла книга с подробности за плановете си за Libra, депутатите смятат, че информацията е оскъдна, що се отнася до „намеренията, ролите, потенциалното използване и сигурността“ на валутата.

Те настояват за дискусия по темата, така че да се подобри средата за обмен на криптовалути, както и поддържащата ги инфраструктура. „Ако наистина искаме да имаме шанс да обслужваме по-добре милиардите хора и бизнеса, които заслужават да бъдат обслужени чрез модерни и отворени финансови услуги, това е единственият начин“, казват те.

Според Дейвид Маркус, отговарящ за Libra от страна на Facebook, валутата на компанията може да помогне в борбата с прането на пари и финансирането на тероризъм. Регулаторите вече изразиха загриженост, че Libra може да бъде използвана за незаконни дейности – страх, надвиснал върху всички криптовалути. В тази връзка от социалната мрежа посочват, че са разработили процес за проверка на самоличността на потребителите на Libra, така че да се намалят тези рискове. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция миналата седмица, че Facebook общува с Fed покрай своите планове. 

„Сроковете за реакция не са в крак с напредъка на технологиите“, казва професорът и експерт по криптовалути Р. А. Фарукина, обръщайки внимание на трудната битка, пред която са изправени депутатите. В тази връзка той изтъква, че криптовалутите съществуват от около десетилетие. 

В Европа също е налице загриженост около Libra. Гуверньорите на централните банки на Г-7 например ще коментират казуса на срещата на групата през август. Лидерите вече заявиха, че „внимателно наблюдават“ развитието на криптовалутата и остават „бдителни към съществуващите и нововъзникващите рискове“. Те все пак на споделят мнението, че технологията е заплаха за глобалната финансова сигурност в момента. 

Междувременно регулаторите в Обединеното кралство предложиха забрана за продажбата на деривати и обменни борсови банкноти на базата на криптовалути поради рисковете за потребителите. Обявлението не посочва изрично Libra или друга криптовалута.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | рискове | регулация | криптовалута | финансова система | Libra

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини