ЕС номинира Кристалина Георгиева за лидер на МВФ

Тя е успяла да събере необходимото мнозинство

22:44 02.08.2019
Правителствата на Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за свой кандидат за ръководител на Международния валутен фонд след повече от 12 часа дебати и няколко гласувания, предава Reuters. 

Кристалина Георгиева събра най-много гласове при вота на финансовите министри от Блока и в крайна сметка получи необходимото мнозинство.

Според правилата, за да бъде излъчен кандидат, той трябва да събере 55% от гласовете на държавите членки, като едновременно с това те трябва да представляват поне 65% от населението на ЕС. 

В петък министрите на държавите от ЕС проведоха две гласувания.  Основната битка беше между Кристалина Георгиева и бившия финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум.  

В четвъртък кандидатите да оглавят МВФ наброяваха петима, но с течение на дебатите изборът се сведе до Кристалина Георгиева и Йерун Дейселблум. Сред останалите бяха министърът на икономиката на Испания Надя Калвино, португалският й колега Марио Сентено и управителят на Bank of Finland Оли Рен.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | Кристалина Георгиева | гласове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини