5.1 млн. лв. е глобата на НАП за теча на лични данни

Новината обяви председателят на КЗЛД

Снимка: Economic.bg/архив
07:36 29.08.2019
Глобата на Националната агенция за приходите за изтичането на лични данни на милиони българи е в размер на 5.1 млн. лв. Това обяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцеслав Караджов в студиото на бТВ тази сутрин.

След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения.

НАП има право да обжалва тази наложена санкция. Едно евентуално обжалване може да продължи около година, коментира той в отговор на въпрос дали приходната агенция може да бави плащането с процедурни трикове.

На заседание от 20 август КЗЛД обяви, че е приключила проверката в НАП по повод на нарушението на сигурността на личните данни, засегнало над 5 милиона български граждани. Тогава Комисията взе решение за налагане на корективна мярка по Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), но не обяви размера на глобата.

Максималният размер на санкцията по GDPR (Общия европейски регламент за защита на личните данни) може да достигне 10 млн. евро. 

Припомняме, че прокуратурата обвини собственика на "ТАД Груп" и няколко негови служители за изтичането на данните.

По повод глобата по-рано министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че НАП ще плати санкцията от бюджета си, като това вероятно ще стане за сметка на заплатите и бонусите в системата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | глоба | лични данни | КЗЛД

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини