Bitcoin не е най-използваната криптовалута в света

Месечният обем на търговия на Bitcoin е с около 18% по-нисък от този на най-котирания токен

Снимка: tether.to

Коя е най-използваната криптовалута в света? Ако смятате, че това е Bitcoin, който представлява около 70% от общата пазарна стойност на всички цифрови активи по света, грешите.

Докато в този сенчест кът на финанси е трудно да се намерят конкретни цифри за обемите на търговията, данни на CoinMarketCap.com показват, че най-обменяният на дневна и месечна база токен е Tether, чиято пазарна стойност е с над 30 пъти по-малка спрямо Bitcoin. 

Месечният обем на търговия на Tether е с около 18% по-висок от този на Bitcoin, което го прави най-важната монета в криптосистемата. За първи път той изпревари иначе най-популярната и голяма криптовалута през април, а от началото на август държи постоянно преднина. 

Tether е и една от основните причини, поради които регулаторите разглеждат криптовалутите с предпазливо око и слага спирачки на борсовите криптофондове поради загрижеността от пазарна манипулация.

В графиката по-долу е илюстриран обемът на търговия с криптовалути  на ежедневна база. Данните са от 27 септември и от тях е видно, че дневният обмен на Tether се равнява на близо 21 млрд. долара, докато на Bitcoin – на малко над 17 млрд. долара. Източник: CoinMarketCap.com

„Ако няма Tether, ние губим огромно количество дневен обмен - около $1 млрд. или повече, в зависимост от източника на данни“, казва Лекс Соколин, глобален сътрудник за финансови технологии в ConsenSys, предлагаща блокчейн технология. „Някои от засегнатите потенциални търговци на пазара могат да започнат да отпадат", отбелязва още той.

Tether е най-използваната "стейбълкойн" (stabelcoin) криптовалута в света – (т.нар. stabelcoin криптовалути са категория токени, които се стремят да запазят сравнително постоянна стойност и да изгбегнат ценовите колебвания, бел.р.). Това дава възможности на активни търговци да работят на пазара на криптовалути. В страни като Китай, където обменът на криптовалути е забранен, хората могат да плащат пари в брой, за да получат Tethers, отбелязва Соколин и добавя, че така те могат да търгуват от там. 

"Много хора дори не знаят, че използват Tether", каза Тадеус Дриджа, изследовател от Масачузетския технологичен институт. Тъй като традиционните финансови институции се притесняват, повечето криптовалути все още не са част от банковите сметки и не могат да държат долари от името на клиентите. Така че те използват Tether като заместител, обяснява Дриджа.

„Не мисля, че хората всъщност се доверяват на Tether - мисля, че хората използват Tether, без да осъзнават, че го правят. Те си мислят,  че някъде имат реални долари в банкова сметка“, казва Дриджа. Някои борси манипулират данните си, за да създадат впечатление у клиентите си, че държат долари вместо Tethers, допълва той.

"На много хора в Азия им харесва идеята, че това е офшорно, извън обсега на правителството на САЩ", заяви Джеръми Аллайър, главен изпълнителен директор на Circle, който поддържа съперничеща стабилна валута, наречен USD Coin. „Това е функция, а не проблем", според него.

Тether вече се сблъска със съдебно дело в Ню Йорк за предполагаемо смесване на средства, включително резерви. Компанията обаче обяснява, че за издаване и осребряване на нейната монета е необходимо използването на формуляр за разпознаване на клиента и има цял процес на одобрение.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Bitcoin | биткойн | криптовалути | Tether

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ