Производството на тютюн спадна с близо 50% за година

Драстичен спад е отчетен и в добива на въглища

3.6% по-малко промишлено производство през юни спрямо същия месец на 2018 година отчита Националният статистически институт (НСИ). Сравнено с месец май производството е по-слабо с 1,9%.

На годишна база най-драстичен спад е отчетен в промишленото производство, по-конкретно в добивната промишленост - с 20.0%. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 4.6%, а в преработващата промишленост - 1.7%. 

Най-голям е спадът в преработващата промишленост спрямо миналата година при производството на тютюневи изделия - 47.1%.  Производството на основни метали също отчита слаби резултати с 21.0% по-малко от миналата година. Производителите на облекло са отчели по-ниско производство с 11.8%, а тези на дървен материал и изделия от него - 10.4%.

Спрямо предходния месец намаление на производителността е регистрирано в добивната промишленост, 12.5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 1.3%, а в преработващата промишленост - 1.2%. По-значителен спад е отчетен в производството на тютюневи изделия с 33.4% спрямо май 2019 г. При обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи понижението е с 13.8%. Производството на дървен материал и изделия от него спада с 9.8%. Намалена производителност е отчетена и в хартиената и картонена промишленост с 8.1%.

Положителни резултати на производствено ниво са отчетени при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители с 15.2% спрямо 2018 г. Извънкласифицираното производството се е увеличило с 10.7%, както и производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10.3%.

Спрямо май е отчетено повишение в производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, с ръст от 9.5%, текстилната промишленост е повишила производителността си с 8.9%; ремонтът и инсталирането на машини и оборудване се повишава с 6.3%, а производството на метални изделия отчита покачване от 4.8%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | статистика | Национален статистически институт | промишлено

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини