Половината от новите коли в Норвегия са електрически

Страната запазва лидерската си позиция в този сегмент, като най-много са продажбите на Tesla Model 3

18:14 01.07.2019
Почти половината от новите автомобили, продадени в Норвегия през първите шест месеца на 2019 г., са електрически. За сравнение, преди една година делът им беше 25%, пише Reuters. С тези резултати скандинавската държава продължава да държи лидерската позиция като страната с най-много продажби на електромобили.

Model 3 на Tesla е най-продаваният електрически автомобил в Норвегия, съобщи Норвежката пътна федерация (NRF), когато обяви последните данни за продажбите в понеделник.

Общо 48.4% от всички нови автомобили, продадени от януари до юни, са електрически. За цялата 2018 г. делът на този тип екологични возила беше 31.2%.

В стремежа си да сложи край на продажбата на дизелови и бензинови коли до средата на следващото десетилетие, Норвегия освобождава автомобилите, задвижвани от батерии, от тежките данъци и пътни такси, налагани на превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива.

Тази политика на скандинавците е повишила продажбите на Tesla, Nissan, Hyundai и BMW, които всички предлагат напълно електрически превозни средства, а не хибриди, които използват и двата вида двигатели.

Марките, които не предлагат изцяло електрически автомобили, отчитат спад в Норвегия. Такива са например Ford и Mercedes-Benz, които обаче са обещали да предложат такива коли в страната през следващата година.

Базираната в Калифорния компания Tesla е продала 3 760 автомобила в Норвегия през юни - с 24.5% дял от всички автомобили през месеца, и също така е най-продаваната марка за първите шест месеца. По-голямата част от продажбите ѝ са на Model 3, докато по-големите модели S и X са отбелязали по-ниски годишни обеми.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електромобили | Tesla | тесла | електрически коли | Модел 3