Пуснаха първия сладолед от лабораторно създадено мляко

Създателите му са вегани

Създателите на компанията Раян Пандия и Перумал Ганди
Създателите на компанията Раян Пандия и Перумал Ганди
Снимка: Perfect Day
Изглежда като сладолед и има вкус на сладолед. Но с цена от 20 долара за 1 пинта (около 500 гр.), определено не е обикновен сладолед. 

Компанията Perfect Day пусна първия си продукт в четвъртък: "неживотински", който обаче съдържа истинско мляко.

Ледената наслада е поредният опит за възпроизвеждане на животински продукт чрез технология, следвайки стъпките на веганския бургер от изкуствено създадено месо и безброй други в пазара на хранителни технологии.

Perfect Day, чието име е вдъхновено от песента на Лу Рийд, създава млечни протеини чрез ферментация, след което той може да стане на сирене, йогурт или друг млечен продукт, но без екологичния отпечатък на кравите.

Фирмата твърди, че това е първият продукт от този вид на пазара.Процесът позволява на Perfect Day да прави млечни продукти в горещи региони, където обикновено условията не са подходящи за крави - вариант, който би могъл да стане много важен в епохата на климатичните промени.

Perfect Day вече е набрала 61,5 милиона долара финансиране и е само една от компаниите в района на залива на Сан Франциско, която работи в хранителната индустрия чрез ферментация. 

Стартиращата компания Clara Foods в Южен Сан Франциско прави чрез биоинженеринг клетки от дрожди, за да създаде протеин от яйчен белтък, докато Geltor в Сан Ленадро прави желатин в лаборатория, като и двете планират да имат продукти на пазара през 2020 г.

Историята на Perfect Day започва като тази на много други хранителни компании на растителна основа: нейните основатели, Раян Пандия и Перумал Ганди стават вегани. И не харесват предлаганите за тях храни. По-конкретно, липсват им млечните продукти и откриват, че алтернативите на пазара сериозно липсват. 

И двамата с познания в медицината, те се събират през 2014 г., за да видят дали един общ процес в областта на медицината - ферментация - може да помогне за приготвянето на прилично веганско сирене.

Някои вегетарианци могат да възразят срещу консумацията на млечни протеини на Perfect Day, тъй като те са идентични с млечните протеини на кравето мляко на молекулярно ниво, но компанията нарича продуктите си вегански, защото в процеса на създаване не се използват животни.

По същество, Perfect Day обработва микрофлора - специфичен вид гъби - чрез биотехнология, която й позволява да ферментираи да създаде суроватка и казеин. След това Пандия и Ганди смесват протеините с вода и растителни мазнини, за да направят мляко. Оттам те могат да използват млякото, за да приготвят млечни продукти като сладолед.

Процесът "прескача" лактозата, така че хората с непоносимост към лактоза може да консумира продуктите на Perfect Day.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мляко | сладолед | веган | Perfect Day | крава | неживотински продукти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини