Радев наложи вето върху промените в Закона за държавната собственост

Президентът обаче категорично подкрепя основната цел на измененията - ускоряване на изграждането на национално значими обекти

Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавната собственост. Според президента не е постигнат баланс между обществения интерес и гарантираното от Конституцията право на частна собственост. Така, вместо да се ускори процесът по изграждането на национално значими обекти, се създава риск да има забавяне.

Според Радев и в момента е възможно предварително отчуждаване за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Не са ясни обаче какви са критериите, по които Министерският съвет обявява даден обект като такъв от национално значение. Така промените в Закона за държавната собственост могат да засегнат множество части имоти, без да има гаранции, че става дума за обекти за общо ползване в обществен интерес.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

Като цяло обаче държавният глава изразява категорична подкрепа спрямо основната цел на промените в Закона за държавната собственост – оптимизиране и ускоряване на изграждането на национално значими обекти. Радев също така приветства промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инфраструктура | президент | вето | Румен Радев | Закон за държавната собственост | обекти от национално значение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини