Ръстът на износа извън ЕС се стопи

Като цяло българският експорт продължава да расте стабилно, но основно заради държавите членки

Снимка: Pixabay
След като три поредни месеца експортът на България в посока държавите извън Европейския съюз растеше с между 14 и 27%, през април нещата се „нормализираха“. Нарастването спрямо същия месец на миналата година достигна 1.7%, с което напомни за лошото представяне през цялата 2018 г.

За пореден път износът на България е спасен от пазарите в Европейския съюз. Българските фирми са успели да продадат продукция към останалите държави членки на стойност 3.2 млрд. лв. през април, като годишното увеличение е с 8.2%. В крайна сметка общият износ на България е достигнал 4.5 млрд. евро през април, а нарастването е с 6.15%.

Данните с натрупване за първите четири месеца на година показват, че българските износители са продали стоки на обща стойност 18.7 млрд. лв., или с 9.5% повече от същия четиримесечен период на 2018 г.

Детайлната разбивка към април показва, че на основните си пазари България се представя добре. Изключение са само Турция и Южна Корея, където стойностният износ намалява спрямо първата третина на миналата година. Но към Канада, Сърбия, САЩ, Русия, Грузия и Украйна ръстовете са двуцифрени – между 25 и 80%.

Числата за държавите членки са само към март. От тях се вижда, че най-големият пазар за български стоки – Германия, е купил продукти за 2.1 млрд. лв., а растежът на годишна база е 3.5%. Увеличението на продажбите към Румъния е с 12.6%, а към Гърция – с 6%. Спадове по отношение на големите пазари има само в посока Италия (4.5%), Холандия (6%) и Полша (6.25%).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: износ | експорт | износ на стоки | износ на България | български износ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини