Шефът на Standard Chartered призова за консолидация на банки в Европа

Според него това е начинът за завръщане към печалби

Снимка: Standard Chartered
13:43 09.07.2019
Необходима е по-голяма консолидация в банковия сектор на континентална Европа, ако тя иска да процъфти отново след финансовата криза. Това каза главният изпълнителен директор на Standard Chartered Хосе Виналс. 

Говорейки пред CNBC на финансовия форум Europlace в Париж, Виналс заяви, че в светлината на „огромното преструктуриране“ на много международни и местни европейски банки след финансовата криза, има още един път.

"Особено мисля, че това е така в континентална Европа, където има много големи банки, които сега предприемат много големи промени, но има и много малки институции, които придават свръхкапацитет на континенталния европейски банков сектор", каза той.

„Това е нещо, което ще трябва да се преодолее с времето, така че само най-силните институции, тези, които имат капацитета да печелят пари, за да покрият цената на капитала, и следователно имат устойчиви бизнес модели, имат предимство. Това е процес, който може да отнеме доста време".

Неговите коментари идват в момент, когато европейският банков сектор се бори да остане печеливш. В понеделник Deutsche Bank стартира мащабна глобална програма за преструктуриране, в която ще бъдат съкратени 18 000 работни места до 2022 г. и закрити продажбите и търговията с акции.

Германският кредитор изглеждаше готов за сливане с местния съперник Commerzbank, докато преговорите не се провалиха през април, като банките се позоваха на необходимостта от допълнителен капитал, разходи за преструктуриране и рискове при изпълнението като ключови причини, поради които сливането не би било в интересите на нито една от двете институции.

Европейските банки се борят да се върнат към рентабилността след кризата и остават неспособни да се конкурират с гигантите от Уолстрийт. Deutsche Bank полагаше усилия да се превърне в главен световен играч, но решителните й действия за намаляване на разходите и преориентиране на вътрешния пазар сега се разглеждат като бяло знаме, коментира CNBC.

След провала на преговорите с Deutsche Bank бяха обсъдени други трансгранични партньори за Commerzbank, включително такива като нидерландската банка ING и италианската UniCredit, тъй като германското правителство търси купувачи за заемодателя, в който притежава дял от 15,5%.

Оттогава обаче не се е коментирала подобна сделка, след като главният изпълнителен директор на ING Ралф Хамърс заяви през юни, че има „ограничена“ логика за трансграничните банкови сливания в рамките на Европейския съюз, докато планът за банковия съюз на блока е непълен.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Standard Chartered | консолидация | банков сектор | Хосе Виналс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини