Tesla пусна соларните си покриви под наем

Компанията няма да събира такси за инсталация, но демонтажът ще е платен

Снимка: Tesla
13:05 20.08.2019

Tesla вече дава възможност соларните ѝ панели да бъдат наемани, а целта е да се съживи буксуващият бизнес на компанията за домашно соларно оборудване. Производителят засега предлага новата възможност за наемане в шест американски щата – Аризона, Калифорния, Кънектикът, Масачузетс, Ню Джърси и Ню Мексико, пише The Verge.

Таксата за наем ще е 50 долара месечно с ДДС, като няма да има такса за инсталиране на оборудването, нито пък дългосрочен договор за ползването му. Само за Калифорния цените ще започват от 65 долара. Във въпросната месечна такса е включено поддръжка и ремонт на оборудването, както и добавяне на допълнителни компоненти с времето, ако са необходими. Наемателите на соларните инсталации от своя страна ще трябва да преотстъпят на Tesla различните финансови стимули, които американската държава предоставя на гражданите, които използват „зелена“ електроенергия.

Въпреки че договорите за наем не са дългосрочни и не предвиждат инсталационна такса на оборудването, те все пак предвиждат някои ограничения. На първо място клиентите трябва да притежават дома, върху който ще се инсталират панелите. Освен това, макар да могат да прекратят плащанията на наема по всяко време, потребителите ще бъдат таксувани с 1500 долара за демонтирането на панелите и останалото оборудването. Tesla уверява, че цялата сума ще се използва за демонтирането, без да се заделя процент за печалба на компанията. Такса в същия размер ще се събира и ако клиентът реши да понижи капацитета на инсталираната му соларна инсталация. След пет години непрекъснато плащане на наеми клиентите ще могат да откупят панелите и оборудването от Tesla.

Новата възможност за наемане на соларни панели идва само месеци, след като Tesla понижи цените им. Погледнати заедно, двата хода показват как компанията на Илон Мъск се опитва да даде нов тласък на бизнеса си със соларно оборудване за домакинствата. Въпросното звено на компанията изпитва затруднения от около три години насам, когато Tesla купи тогавашния лидер на пазара SolarCity.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Tesla | Илон Мъск | тесла | Solar Roof | соларни панели | соларни покриви

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини