Кук е против компаниите да придобиват власт чрез криптовалути

Директорът на Apple смята, че валутите трябва да останат отговорност на държавите

Снимка: БТА
13:16 04.10.2019
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук се противопостави на идеята за пускане на собствена криптовалута от технологичния гигант. Според него компаниите не бива да опитват да печелят власт чрез създаване на конкурентни валути, пише Reuters. 

Само пред три месеца Facebook обяви планове за пускане на криптивлута през 2020 г. Проектът Libra тече в партньорство с други компании, обединени в създадената от американския гигант организация Libra Association, която да го управлява. В нея влиза играчи като Mastercard, Visa, Uber, Spotify. 

На въпрос дали Apple ще последва примера на Facebook, Кук коментира ежедневника Les Echos, че това не е в дневния ред на компанията. „Не. Наистина смятам, че една валута трябва да остане в ръцете на държавите. Не ми е комфортна идеята частна група да създава конкурентна валута“, каза той, добавяйки, че бизнесът не трябва да търси начин да придобива власт по този начин. 

Опитът на Facebook да направи криптовалутите мейнстрийм срещна сериозен отпор от страна на регулаторите, банковите и финансови институции по света. Франция и Германия дори се заканиха да блокират Libra в Европа. Критиците се опасяват, че цифровите монети, в съчетание е огромната аудитория на социалната мрежа, може да дестабилизират финансовата стабилност, както и да послужат за инструмент на терористични и престъпни организации за пране на пари например. 

Ходът на Facebook обаче провокира анализаторите да допуснат, че и други големи технологични компании, като Apple, която не крие амбициите си във финансовия сектор и има услуги за дигитални разплащания, а от тази година и собствена кредитна карта, може също да излязат с подобен проект за цифрова валута. 

Тази спекулация нарасна допълнително през септември, когато Дженифър Бейли, вицепрезидент на Apple Pay, каза, че компанията „гледа“ и към крпиптовалутите, виждайки в тях дългосрочен потенциал. 

Сега Тим Кук с думите си връща изхвърчалата в пространството идея обратно на земята. „Валутата, подобно на отбраната, трябва да остане в ръцете на държавите, това е същината на тяхната мисия“, отбеляза той. „Компаниите не са избрани (от народа, както се избират правителствата, бел.р.) и не бива да вървят в тази посока“, заключи изпълнителният директор на Apple. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | facebook | държава | регулация | криптовалута | Тим Кук | Libra

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини