Турция предприе мерки за стабилизиране на банковия си сектор

Също така Анкара ще реформира събирането на данъците и изплащането на пенсиите

Снимка: Wikimedia
Турският финансов министър Берат Албайрак представи програма с реформи за банковия сектор на страната, целящи да стабилизират крехката икономика на югоизточната ни съседка. Албайрак обеща справяне с корпоративния дълг в страната и укрепване на банките, пише Financial Times.

Идеята за рекапитализация на държавните банките в Турция чрез емитиране на държавни облигации на стойност 28 млрд. турски лири (4.9 млрд. долара) е основната част на новия план. Освен това ще се реформира събирането на данъците и изплащането на пенсиите, а освен това ще бъдат предприети мерки за увеличаване на износа.

Според Албайрак свежият капитал за банките заедно с плана за прехвърляне на някои от лошите кредити към два нови фонда ще подобри ликвидността и капиталовите равнища в държавните банки. Новосъздадените два специални фонда чрез изкупуване на просрочени кредити ще целят понижаване на количеството лоши дългове в енергийния и строителния сектори.

„Ще създадем нов финансов модел, така че проблемните активи да бъдат извадени от портфейлите на банките и да бъдат управлявани от фондовете с участието на различни акционери с цел печалба”, обясни турският финансов министър без да дава повече подробности как ще работят двата нови фонда.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Турция | Берат Албайрак | просрочени кредити | турски банков сектор | лоши заеми

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини